Torsdag 28. mars 2024 kl. 11.12

Michael Apted forandret «formelen»

– Jeg trodde det var en spøk, sier Michael Apted om reaksjonen sin da han fikk henvendelsen om å regissere The World Is Not Enough.

Apted er nemlig ikke kjent for storslagne action-thrillere, i Bond-skala, ei heller spenstige, «high tech»-filmer av annet slag.

Briten fra Aylesbury, Buckinghamshire,
Regissør Michael Apted.
har tidligere i karrieren gjort seg bemerket med mer lavmælte filmer som Nell, Gorillas In The Mist og Coal Miner’s Daughter. Siden sistnevnte kom, i 1980, har han bodd i Los Angeles.

Når det er sagt har Michael Apted rukket å gjøre mye forskjellig siden debuten med dokumentar-serien Seven Up i 1964. Sist laget han den nokså rå TV-filmen Always Outnumbered. Han gjorde en enda bedre figur med thrillerne Extreme Measures fra 1996 med Hugh Grant og Gene Hackman, og Blink fra 1994 med Madeleine Stowe og Aidan Quinn.

– FANTASTISK SJANSE

Apted har ry på seg å være et arbeidsjern, noe CV-en fra 60-tallet frem til i dag er et tydelig bevis på. I motsetning til mer kjente regissørkolleger, ta Ridley Scott eller James Cameron som to eksempler, bruker ikke Apted årevis på å lage nye filmer. De kommer som perler på en snor.

– Det var en fantastisk sjanse for meg, i min alder, å få muligheten til å se Bond med nye øyne. Det har vært veldig spennende å lære seg dynamikken i hvordan man setter sammen en slik internasjonal storfilm. Jeg antar at det kan få karrieren min til å ta nye vendinger etterpå, forteller Apted til Cinefantastique.

Apted sa ikke umiddelbart ja til tilbudet. Alt han tenkte på var, ”hvorfor i alle dager vil de ha meg?” Så fant han ut at produsentene var på jakt etter en som kunne sette sammen en enda bedre historie, inne i mellom action-scenene. De ville også at kvinnene i filmen skulle bli enda mer interessante og ikke bare være «seksuell dekor». Da var det naturlig at de spurte en regissør med mye dramaerfaring, sier Apted til magasinet.

ØNSKET FORANDRING

Ettersom Bond-veteran Vic Armstrong var med på laget, bekymret ikke Apted seg for actionsekvensene. Men han ble overrasket over at produsentene ønsket å forandre på store deler av den såkalte «Bond-formelen».

Tomorrow Never Dies var belemret med manusproblemer. Scener ble ofte omskrevet samme dag som de ble filmet. Apted ønsket naturligvis å styre unna slikt rot på den nye filmen. Manusforfatterne Neil Purvis og Robert Wade arbeidet med manuset i to måneder.

Deretter fikk Dana Stevens, som jobbet med Apted på Blink, anledning til å gi historien en «kvinnelig touch», og til slutt ble Bruce Feirnstein (medskribent på
Produsent Michael G. Wilson og regissør Michael Apted.
de to foregående filmene), brakt inn for å gi manuset et enda sterkere Bond-preg. Ifølge Apted omskrev ikke forfatterne hverandres arbeid, men tilføyde nye elementer.

Regissøren gir ros til stjernen selv, Pierce Brosnan, fordi han går i front for å forandre Bond-serien.

– Pierce vil spille rollen sin, fremfor å rulle seg rundt i to timer mens han blir skutt på. Det forstår jeg godt. Pierce gir en sårbarhet og menneskelighet til Bond-figuren, og som skuespiller vil han ha mer drama. Sean Connery på sin side var opptatt av «macho-preget», mens Roger Moore alltid skøyet, men begge disse variantene er gammeldagse nå, mener Apted.

Han mener nøkkelen til filmens eventuelle suksess eller fiasko er forholdet mellom Bond (Brosnan) og Elektra King (Marceau). – Robert Carlyle som Renard er også fabelaktig. Jeg har alltid ment at skurken må være bra for at også resten av filmen skal være det.

EKSOTISK IKKE LETT

– Hva var det vanskeligste under innspillingen?

– Det var komplisert å følge med på hva alle de ulike produksjonsenhetene gjorde til enhver tid. En annen ting jeg strevde med var å finne eksotiske steder å filme, for hva er vel eksotisk i våre dager, når alle kan reise på pakketur overalt? Da blir det til at du velger «sære» steder, som Aserbadsjan, fremfor Fuji-øyene – og man velger spesielle bygninger som Millennium Dome i London og Guggenheim-museet i Bilbao, Spania. Jeg håper bare at folk liker den. Det er ikke Tomorrow Never Dies i reprise i alle fall. The World Is Not Enough har mye å leve opp til. Vi må holde oss i lederposisjon og gjøre Bond spennende for nye generasjoner. Hvis den forrige var plaget av problemer, kan jeg bare si at denne har vært en grei seilas, uten skjær i sjøen. James Bond har definitivt en fremtid!



JB / 15.12.99 Sist oppdatert: 25.10.06 kl. 01:29