Torsdag 25. april 2024 kl. 11.57

Richard Graydon er død
Stuntmann Richard Graydon er død, 92 år gammel.


En veteran innenfor Bond-filmenens stuntarbeid er død, 92 år gammel.

Så sent som i 1998 jobbet stuntmann Richard Graydon med sin siste spillefilm, som ble Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Foruten James Bond-filmene var han også med på filmer som Batman (1989) og norske Veiviseren (1987). Samt en lang rekke andre kjente filmer, som Star Wars og Ladyhawke, for å nevne noen.

Nå er Graydon død, 92 år gammel, melder den britiske Bond-siden, MI6.

Han var med i totalt ti av Bond-filmene: From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball', You Only Live Twice, On Her Majesty's Secret Service, The Spy Who Loved Me, Moonraker, For Your Eyes Only, Octopussy og A View To A Kill.

Et av hans mest spektakulære var som George Lazenbys stuntdobbel i On Her Majesty's Secret Service. Mannen som firer seg nedover kabelbanens strekk på toppen av Schilthorn (Piz Gloria) er Richard Graydon. Hans eneste sikkerhet var et par kroker skjult i hanskene som han hang i kabelen med. Graydon spilte også agent 007 på toppen av en tilsvarende kabelbane i Rio de Janeiro i Moonraker. Dette ble hans «nær-døden-opplevelse». Graydon falt og ble hengende på toppen av kabelvognen med en hånd, uten noen sikkerhetskabel. Han sa siden at dette var det skumleste øyeblikket i karrieren.

«Før Bob Simmons var stuntmen bare avanserte statister», skal være hans mest kjente sitat, ifølge IMDb.com.

Les mer om Graydons arbeid innen filmverdenen hos IMDb.com.

JB / 28.12.2014