Tirsdag 16. april 2024 kl. 17.27

He strikes – like Thunderball!
Susanne Finstad og Eunice Gayson under ”40th Anniversary Thunderball”. Foto: John Berge


jamesbond.no var tilstede på «40th Anniversary Thunderball» i London i november 2005.

Selv om jeg også liker veldig godt de to første James Bond-filmene med Sean Connery, er det Thunderball (1965) som forblir min desiderte favoritt blant skottens 007-meritter. Det er derfor ikke så merkelig at jeg dro ens ærend til London, England for å være med på markeringen av denne filmens 40-årsjubileum.

Engelske Bond-fans er med årene blitt rent bortskjemte med hensyn til eksklusive arrangementer hvor man setter fokus på en bestemt film, eller samles på Pinewood. Tidligere år var disse arrangementene ofte i regi av The James Bond International Fan Club, men i den siste tiden er det mer og mer duoen Lee Pfeiffer og Dave Worall, i samarbeid med nettsteder som MI6.co.uk og Bondstars.com, som har overtatt ansvaret.

Arrangementet «40th Anniversary Thunderball» fant sted 20. november 2005 på Ciné Lumière i London, ikke langt unna Earls Court. Det kostet en drøy tusenlapp å delta, og det var plass til rundt 250 fans. Billettene ble utsolgt
Ken Adam i forbindelse med Thunderball 40th Anniversary Event i London november 2005. Foto: John Berge
på rekordtid, flere måneder i forkant.

Jeg har aldri tidligere reist til England med utelukkende et James Bond-arrangement for øyet, men jeg syntes det var på høy tid etter å ha vært Bond-fan i snart 20 år.

Det var derfor med en viss forventning jeg og kjæresten min tok på oss finstasen og dro til kinoen hvor alt foregikk. Alle deltakere hadde fått klar beskjed om at det var sort og hvitt som gjaldt i klesveien, slik at det ble en ordentlig James Bond-stil over det hele.

Rundt klokken 15.00 ble alle deltakerne sluppet inn i kinoens foajé og kort tid etter samlet vi oss i kinosalen for å se dokumentaren A Child’s Guide To Blowing Up A Motor Car. Denne ble laget og vist på BBC i 1965, og var en fornøyelig affære.

Deretter tok Lee Pfeiffer podiet. Pfeiffer har skrevet to bøker om James Bond-filmene, og driver nettstedet Spyguise.com og det fabelaktige fanbladet Cinema Retro (anbefales!). Pfeiffer ønsket to gjester velkommen på scenen; produsent Euan Lloyd, som fortalte om samarbeidet med Albert R. Broccoli og Justin Llewelyn, som fortalte om sin berømte far, Desmond.

Neste punkt på agendaen var en visning av dokumentaren The Incredible World Of Thunderball og deretter ble vi presentert for Steven Saltzman, sønn av den nå avdøde produsenten Harry Saltzman.

Etter litt champagne og kanapeer var det klart for et av høydepunktene, nemlig et sceneintervju med flere av skuespillerne og filmmannskapet fra filmen; Mollie Peters, Martine Beswicke, Earl Cameron, George Leech (stuntmann) og Peter Murton (produksjonsdesigner).

Komponist David Arnold presenterte deretter en pris fra Cinema Retro til Don Black for «Outstanding Contributions to Song Writing in the Film Industry».

Produksjonsdesigner Ken Adam, for en gangs skyld uten den velkjente
David Arnold deler ut en ærespris til Don Black under 40th Anniversary Thunderball”. Foto: John Berge
sigaren, var neste attraksjon, i en samtale med biografen hans, Christopher Frayling, om arbeidet med Bond-filmene.

Igjen var det tid for pause og noen forfriskninger, før kveldens desiderte høydepunkt, nemlig visningen av Thunderball på det store lerretet. Å se en gammel Bond-film på kino hører med til sjeldenhetene, og arrangørene var nøye med å takke EON Productions for at de fikk lov til nettopp dette.

Selv om jeg har sett Thunderball et sted mellom 10 og 15 ganger før, var dette på mange måter en helt ny opplevelse. Filmkopien var av meget god kvalitet. Det å se bildene i så stort format gir et helt annet inntrykk enn å se filmen på en TV, selvsagt. Det morsomme var at man nå også kunne se en del detaljer og småting som man ikke nødvendigvis ser ved en DVD-avspilling.

Mange av dagens gjester, heriblant Eunice Gayson (Sylvia Trench i Dr. No og From Russia With Love), så også filmen og da klokken bikket over 23.00 kunne en veldig glad og fornøyd gjeng med Bond-fans og Bond-folk (får vi nesten kalle dem), rusle ut i den kjølige engelske vinternatten. Ikke vanskelig å drømme seg til Bahamas for 40 år siden …

Det var ikke anledning til å be om autografer under arrangementet, men alle betalende deltakere fikk en «goodie-bag» med en del autografer, samt boken om Ken Adam signert og et eksklusivt magasin, laget spesielt for «40th Anniversary Thunderball».

JB / 01.12.2005 Sist oppdatert: 09.06.18 kl. 15:46