Torsdag 2. mai 2024 kl. 23.11

Richard Kiel er død
James Bond (Roger Moore) og Jaws (Richard Kiel) slår seg løs på toget.


Han gjorde den ikoniske rollen som Jaws i to filmer nærmest til et levebrød. Nå er «Jaws» død.

Richard Dawson Kiel ble 74 år gammel. Han døde 10. september, tre dager før 75-årsdagen. Han var innlagt på sykehus etter å ha brukket beinet uken før. Han etterlater
Making It Big in the Movies: The Autobiography of Richard «Jaws» Kiel – forside hardcover 2004 utgave.
seg sin kone Diane, fire barn og ni barnebarn.

Jaws opptrådte sjeldent nok i to Bond-filmer, hhv. The Spy Who Loved Me (1977) og Moonraker (1979). Den stålbesatte skurken jobbet altså for to skruppeløse superskurker, hhv. Karl Stromberg og Hugo Drak.

Jaws-figuren ble inspirert av Ian Flemings skurk i romanen The Spy Who Loved Me, kalt Horror, som hadde ståltenner.

Kiel fortalte ofte i intervjuer at tennene som ble laget til ham var svært ubehagelig og at han ikke klarte å ha de lenge i munnnen.

Årsaken til at Jaws fikk en andre sjanse i serien var visstnok fordi regissør Lewis Gilberts barnebarn likte ham så godt, at de bestemte seg for at figuren skulle overleve et haiangrep i The Spy Who Loved Me.

Richard Kiel ble født i Michigan, 13. september 1939. Han jobbet seg inn i film- og TV-bransjen i 1960-årene, herunder The Wild, Wild West og The Man from U.N.C.L.E.

Etter Bond-filmene, fikk han i 2004 igjen sjansen til å spille stemmen til Jaws i dataspillet James Bond 007: Everything or Nothing.

Kiel var 217 centimeter høy, som skyldes for mye veksthormoner under oppveksten. I 1992 ble han alvorlig skadet i en bilulykke. Etter det måtte han gå med stokk.

I senere tid var han med i Happy Gilmore (1996), Inspector Gadget (1999) og hadde stemmen til Vladamir i Disney-filmen Tangled (2010).

Kiel skrev sin selvbiografi i 2002, Making It Big In The Movies.



JB / 11.09.2014