Fredag 19. april 2024 kl. 8.14

Goldeneye – boken om James Bonds «fødested»
NY BOK: Goldeneye: Where Bond was Born: Ian Fleming's Jamaica.


En ny bok om Bond-skaperen gis ut 50 år etter hans død.

Ian Fleming lovet seg selv at han skulle bygge et hus på Jamaica etter andre verdenskrig. Han hadde besøkt landet i forbindelse med en ubåtkonferanse under krigen.

I 1946 sto huset klart, som på engelsk omtales som en bungalow. Navnet Goldeneye hentet Fleming fra en krigsoperasjon han selv hadde vært involvert i.

Forfatteren tilbrakte hvert år to måneder på Goldenye fram til sin død i 1964. Bungalowen hadde han bygget på en ås med utsikt over en liten hvit sandstrand på Jamaicas storslåtte nordkyst.

Jamaicas fargerike natur og landskap, samt den karibiske varmen, var kjærkomne avbrekk for Bond-skaperen fra det gråe etterkrigspregede London. Fleming elsket «den store grønne øya», med sin frodige natur, vakre blomster og syngende kolibrier.

Fleming ble betegnet som en livsnyter, og på Jamaica kastet han seg inn i en hedonistisk Jet-set livsstil, med mangfoldige fester. Han omgikk Hollywoodgiganter, kremen av britiske aristokrater, folk fra teateret, den litterærer sosieteten, og etterretningsfolk. I tillegg til festing bar disse menneskenes hverdag preg av drikking, sengegymnastikk, og nytelse av luksuriøse overflødigheter. Alle elementene skulle vise seg å få sin plass i Flemings kjente spionbøker.

Mens Fleming skrev den første Bond-boken Casino Royale etablerte han en rutine, som han ville gjenta da han jobbet på alle de tretten andre 007-bøkene. Han sto opp, spiste frokost, stirret utover havet, skrev, svømte, og skrev igjen.

Vi forstår at Fleming levde et ekstravagant rikmannsliv, hvor han daglig røyket et høyt antall sigaretter og konsumerte store mengder sterkt brennevin. Han var også en utpreget kvinnebedårer, som fant stor nytelse hos det motsatte kjønn.

Forfatterens favorittsted var ved Goldeneye-revet. Der kunne han flyte rundt i båten i timevis, mens han iakttok haier og jaktet på dem. Hans egne eventyr over og under havoverflaten, hvor han utforsket både skjønnhet og farer, ga ham inspirasjon til noen av de aller beste Bond-scenene.

BokenGoldeneye: Where Bond was Born: Ian Fleming's Jamaica vil gi oss et grundig innblikk i Flemings tid på denne enestående øya, og gir i innsikt i hvordan det eksotiske, de uforutsigbare farene, det melankolske, og alt ved Jamaicas vesen som fikk Fleming til å skape sitt største verk noensinne: James Bond.

Forfatteren bak Goldeneye: Where Bond was Born - Ian Fleming's Jamaica, er Matthew Parker.

Han ble født i Mellom-Amerika, og vokste opp på de Vest-Indiske øyer. Som ung gutt startet hans livsvarige fascinasjon for historie om regionen. Fra han ble uteksaminert ved universitetet i Oxford, har han arbeidet som publiseringskonsulent på en rekke verk om historie. Han har selv skrevet tre bestselgerbøker. Han bor i dag med sin familie i London.

Boken publiseres i Storbritannia den 14. august 2014, nøyaktig 50 år og to dager etter Ian Flemings død.

Joakim Rekaa / 23.05.2014