Fredag 29. mars 2024 kl. 9.35

Bok om Flemings gyldne år
Ian Fleming på stranden på Goldeneye.


18 år fikk Ian Fleming leve i paradiset. Neste høst kommer en bok som detaljert forteller om Ian Flemings tid på Jamaica.

Boken heter Goldeneye: Ian Fleming in Jamaica og er skrevet av Matthew Parker. Den utgis 14. august 2014.

Det er utgitt en lang, lang rekke bøker både om
Goldeneye, Flemings eiendom i 2011. Foto: Wikimedia Commons/Banjoman1
Fleming og hans forfatterskap opp gjennom årene. Men som med alle tema som fascinerer, er det ikke vanskelig å finne nye innfallsvinkler.

Ifølge forlaget skal boken få frem hvordan Flemings tid på Jamaica ble en del av Bond-romanenes DNA og førte til hans største bragd, skapelsen av James Bond.

Fleming bodde minst to måneder hvert år på Jamaica, fra 1946 til sin død, 18 år senere.

Goldeneye var navnet Ian Fleming ga til sin eiendom på Oracabessa, Jamaica. Han bygget feriehuset sitt på enden av et stup, med sin egen strand nedenfor, på nordkysten av Jamaica.

Navnet hentet han fra Carson McCullers bok Reflections in a Golden Eye og Operation Goldeneye, en krigsplan Fleming hadde laget i tilfelle en nazistinvasjon via Gibraltar.

Som kjent skrev Fleming sine Bond-romaner på Goldeneye, og flere filmer ble også laget i nærheten av eiendommen, herunder den første, Dr. No og senere Live And Let Die.

Fleming var et vanemenneske. Romanskriviningen fulgte et fast mønster. Fleming spiste frokost, nøt utsikten, begynte å skrive, tok seg en svømmetur og skrev så videre. På kveldene var det fest og moro med sositeten: alt fra Hollywood-kjendiser og studiomoguler, til forfattere, artistokrater og eksentriske millionærer.

I dag er Goldeneye en hotellresort.

JB / 26.12.2013