Lørdag 3. desember 2022 kl. 19.37

Solo i Londons gater
Solo i Londons gater. Foto og montasje: John Berge.


Det er ikke den norske brusen, det er ikke undertegnede som vandrer alene, men det handler altså om den nye James Bond-boken.

Undertegnede besøkte nylig London i anledning Barry Gibbs jubileumskonsert, og da var det moro å se at også William Boyds nye Bond-roman, Solo, dominerte til en viss grad.

Ikke like storslagent som når en ny Bond-film preger gatebildet, men likefullt var det skrekkelig artig å se en stor «billboard» ved et godt traffikert veikryss.

Jeg rakk ikke innom så mange bokhandlere, men den jeg besøkte hadde Solo rett innfor døren i nyhetshyllen, og den lå strategisk plassert på flere nyhetsbord og endog på disken. Og joda, jamesbond.no kjøpte boken, og vi kommer tilbake til hva vi mener om den … :D

Boken ble lansert 26. september i Storbritannia. Ifølge bokbransjebloggen The Bookseller solgte romanen 8.692 eksemplarer ila. første salgsuke. Dette er en del mindre enn de to foregående bøkene, hhv. Carte Blanche av Sebastian Faulks og Devil May Care av Jeffrey Deaver. Men salget er likevel tålelig bra, da Solo ble lansert samtidig med et rekordstort antall bøker på det britiske markedet.

Lanseringen, som skjer i forbindelse med Bonds 60-årsjubileum som fiksjonsfigur, har fått stor oppmerksomhet blant britisk presse.

Hvordan blir den så mottatt av kritikerne? Vi nøyer oss med å sitere en, som er meget fornøyd!

The Guardians anmelder skriver at «William Boyds James Bond er, om ikke annet, overlegen flere av Ian Flemings originalromaner». Anmelderen mener at Boyd har lykkes bedre enn sine forgjengere i å finne essensen i den litterære Bond og være tro mot Flemings intensjoner. Alle detaljer er med, slik Fleming ville ha gjort det, men Boyd skriver bedre enn Fleming, overlegent bedre. Solo er ingen pastisj, slik flere av forløper-bøkene feilet, men en roman, hevder anmelder Euan Ferguson. Han mener at det er en blodig god thriller, en triumf. «Bond er tilbake», skriver han.

JB / 08.10.2013