Fredag 29. mars 2024 kl. 15.18

Bond 24: Sam Mendes aktuell
Regissør Sam Mendes under innspillingen av Skyfall.


Sam Mendes i forhandlinger om å regissere Bond 24.

Spaltist Baz Bamigboye i den britiske avisen Daily Mail hevder at James Bond-produsentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson har tilbudt Sam Mendes en innspillingsstart i 2014, dersom han villig til å regissere den neste 007-filmen.

Nå skal man kanskje ta dette med en liten klype salt, men Bamigboye har en viss kredibilitet.

Tidligere har han nemlig avslørt en rekke nyheter om James Bond og Skyfall. For eksempel var han tidlig ute i 2011 med å avsløre at det var Naomie Harris som hadde rollen som Eve Moneypenny i Skyfall.

Mendes har som kjent stilt seg noe tvilende til å regissere ytterligere en Bond-film, men Bamigboye skriver at EON Productions nå gjør iherdige fremstøt for å få prestisjeregissøren tilbake i registolen.

– Jeg hører at Broccoli og Wilson har tilbudt å starte innspillingen av Bond 24 i 2014, i stedet for senere i år, som først planlagt. En innspillingsstart i 2014 appellerer til Mendes fordi han kan vie dette året (2013. red.anm) til musikalen Charlie og sjokoladefabrikken, som nå er i førproduksjon, skriver han i sin artikkel.

Musikalen Charlie og sjokoladefabrikken, som den Oscar-vinnende briten altså regisserer, åpner til sommeren i London.

Studioene Sony og MGM vil nok også gjøre det de kan for å få Mendes til å returnere, tatt i betraktning den sensasjonelle inntjeningen Skyfall har å vise til. Med en inntjening på over 1033 millioner dollar (!) er Skyfall den mest innbringene Bond-filmen noensinne (uansett hvordan man enn vrir og vrenger på det). Mendes’ Bond-film regnes også som den mest kritikerroste Bond-filmen i rekken.

Innspillingen av den nye Bond-fimen i 2014 vil også være fordelaktig med hensyn til castingen.

– Beslutningen om å skyte Bond 24 neste år, gir også produsentene mer tid til å finne skuespillere av høyt kaliber som kan arbeide sammen med Daniel Craig og Ralph Fiennes i Bond 24, legger Bamigboye til i sin artikkel.

Mendes jobber også med et annet prosjekt, ved siden av Charlie og sjokoladefabrikken. Nylig ble det kjent at Mendes og manusforfatteren John Logan (medforfatter på Skyfall, og som skriver de to neste Bond-filmene) lager TV-serien Penny Dreadful. TV-serien får premiere på Showtime, som også står bak serier som Dexter. og Homeland. Mendes vil antakeligvis regissere de første episodene. Mendes har altså et travelt år foran seg.

Men er «avsløringene» Bamigboye nå kommer med, egentlig så overraskende? Det er de kanskje ikke. På sett og vis har det ligget i kortene at Mendes returnerer. Fra før av er det kjent at Mendes har vært med å utvikle plottet til den neste Bond-filmen. Hvorfor utvikle et manus (sammen med sin samarbeidsparter Logan) han ikke har planer om å regissere selv? Mendes er jo også en stor fan av Ian Fleming og Bond-filmene (særlig From Russia with Love fra 1963) og dedikerte seg til Skyfall (som han jobbet med i flere år), så Bond må bety mye for han.

Hva den neste Bond-filmen skal handle om er for øvrig ikke kjent, selv om Logan i tidligere intervjuer noe kryptisk har uttalt at «Bond should always fight Blofeld». Dette har ledet til spekulasjoner om comeback fra en av filmhistoriens mest ikoniske skurker.

Men enn så lenge har ikke EON sendt ut noen pressemelding om Bond 24-regissøren, selv om ting i stadig større grad tyder på at Mendes returnerer. Det er derfor fortsatt litt for tidlig å sprette champagnen. Men JAMESBOND.no har en Bollinger-champagne på kjøleren.

Innspillingsstart i 2014 vil antakeligvis medføre at filmen får premiere det etterfølgende året. Premiere i november 2015 fremstår som det mest åpenbare alternativet. JAMESBOND.no-redaksjonen ser ikke dette på som noen ulempe. Vi ser det som veldig positivt at filmskaperne bruker med tid på et skikkelig godt og gjennomarbeidet manus. EON Productions trenger også mer tid på seg å kunne klare å lage en film som er minst like god som Skyfall. Det siste vi ønsker er at Bond 24 skal bli et hastverksarbeid. Vi vil heller ha en skikkelig god Bond-film i 2015 enn en middelmådig Bond-film i 2014.

Morten Steingrimsen / 19.01.2013