Fredag 29. mars 2024 kl. 12.57

Nolan som Bond-regissør
Christopher Nolan er en stor Bond-fan.


Er Christopher Nolan den perfekte Bond 24-regissøren?

Nå som Skyfall har gjort det så godt på kino (foreløpig spilt inn 1000 millioner dollar på verdensbasis!), er det store spørsmålet mange Bond-fans stiller seg: Hvilken regissør skal kunne klare å følge opp den formidable suksessen? Det har lenge vært usikkert om Mendes kommer til å regissere den neste Bond-filmen, med planlagt premiere i 2014. Mendes mener selv at han med Skyfall har laget den ultimate Bond-filmen, og har i flere intervjuer fortalt at det vil bli vanskelig å følge opp suksessen. Han har altså stilt seg tvilende til om han returnerer.

Senere har det imidlertid blitt kjent at Mendes faktisk har vært med å utvikle plottet til Bond 24, sammen med manusforfatter John Logan (som for tiden også jobber med manuset til Bond nr. 25). Og med tanke på at den formidable suksessen med Skyfall, både kunstnerisk og kommersielt, er det stor sannsynlighet for at produsentene Barbara Broccoli & Michael G. Wilson, MGM/Sony og Daniel Craig vil gjøre det de kan for å overbevise Mendes.

Men dersom Mendes mot formodning ikke returnerer, finnes det jo flere andre aktuelle og høyst spennende kandidater. For å «toppe» Mendes, er det god grunn til å tro at Bond-produsentene og Craig ønsker å se etter tilsvarende profilerte prestisjeregissørerer som kan ta hånd om franchisen videre. Så, hvem bør overta stafettpinnen?

Noen umiddelbare navn som dukker opp i den forbindelse er Matthew Vaughn, Alfonso Cuarón, Brad Bird og David Fincher.

Men en av JAMESBOND.nos drømmeregissører, og helt sikkert for mange andre Bond-fans og filminteresserte, er britiske Christopher Nolan. Han er vår tids store actionfilmskaper. Med The Dark Knight -trilogien har han vist at han har en helt unik evne til å modernisere en filmmerkevare, sprenge konvensjoner og lage noe helt nytt. Vel så viktig er at han er meget stor fan av James Bond, noe hans filmer viser tydelig. En av de første filmene Nolan så var The Spy Who Loved Me (1977). Nolan har fortalt at dette er en av de filmene som har påvirket filmkarrieren hans aller mest.

Nolans filmer inneholder da også en rekke referanser til flere av de tidligere Bond-filmene. For eksempel åpningssekvensen av The Dark Knight Rises (2012) åpenbart inspirert av åpningssekvensen i Licence To Kill (1989). Et annet eksempel er avslutningssekvensen til Inception (2010), som er en klar hyllest til On Her Majesty's Secret Service (1969). Har du også lagt merke til at skuespilleren Shane Rimmer (som har mindre, dog minneverdige, roller i hele tre Bond-filmer: You Only Liwe Twice, Diamonds Are Forver og The Spy Who Loved Me) faktisk har en liten rolle i Batman Begins? Karakteren han spiller i Batman Begins er kreditert som «Older Gotham Water Board Technician», en rolle som likner mistenkelig på de han spilte i Bond-filmene. Det er med andre ord neppe en tilfeldighet at Rimmer er med i Batman Begins.

Det er også verdt å nevne at Nolan stort sett har stabsfolk fra Bond-filmene, som for eksempel kostymedesigner Lindy Hemming (kostymedesigner f.o.m. Goldeneye t.o.m. Die Another Day) og Special Effects Supervisor Chris Corbould (som har jobbet med samtlige Bond-filmer siden The Spy Who Loved Me). Corbould har tidligere gått ut og sagt at Christopher Nolan ville gjøre en «ekstraordinær» James Bond-film.

I forbindelse med Skyfall -gallapremieren i Stockholm, uttalte også Gregg Wilson (sønn av Michael G. Wilson og medprodusent på Skyfall) at Eon Productions gjerne ønsker seg Nolan.

- Christopher Nolan ville være et drømmevalg for en fremtidig Bond-regissør. Vi ville selvfølgelig være interessert i å ha en diskusjon med ham. Vi ønsker å gjøre den samme type film. Det ville være en drøm å ha med Nolan. Men vi har alltid et åpent sinn når det kommer til valg av regissører, sa han da til det svenske nettstedet MovieZine.

Gregg Wilson har jobbet med samtlige Bond-filmer siden Die Another Day (2002). Ifølge The James Bond Archives (en anmeldelse av denne aldeles fantastiske boken kommer på Jamesbond.no senere), har han også en liten cameo i Skyfall. Han spiller en av gjestene på baren i Tyrkia. Det er stor sannsynlighet for at Gregg Wilson og broren ‪David G. Wilson (sammen med Broccoli) vil overta som sjefsprodusenter for Bond-franchisen en gang i fremtiden. Det er altså ikke hvem som helst som uttaler seg.

Men hva mener Nolan selv? Ved en rekke anledninger, sist i forbindelse med intervjuer til The Dark Knight Rises, har han fortalt at han er oppriktig og veldig interessert i å regissere en Bond-film. Men han legger imidlertid vekt på at:

- Det ville måtte ha vært den rette situasjonen og den rette tiden i deres (Eon Productions, red.anm.) syklus, fortalte han noe kryptisk til filmmagasinet Empire.

JAMESBOND.no-redaksjonen tolker sitatet slik at Nolan ønsker å regissere en Bond-film, men hvis og bare hvis han får muligheten til å reboote Bond-serien. Det vil i så fall innebære skuespillerbytte. Craig skal som kjent spille Bond i minst to Bond-filmer til, og disse filmene skal etter planen komme i 2014 og 2016. Dessuten har Barbara Broccoli & Michael G. Wilson signalisert at de gjerne vil at Craig skal spille Bond i totalt 6 filmer, men den 6.Bond-filmen finnes det foreløpig ingen avtale for. Så da blir det antakeligvis en stund før Nolan eventuelt gir seg i kast med agent 007, dersom det er slik at Nolan stiller som krav å restarte serien på nytt og ønsker å caste egen Bond-skuespiller. Men om Eon Productions gir han et tilbud om å regissere Bond nr. 24, er kanskje dette et altfor fristende tilbud for en stor Bond-fan å si nei takk til?

Ønsker du å lese mer om Nolans forhold til Bond-filmene (som han egentlig snakker nokså sjeldent om), anbefaler JAMESBOND.no et grundig referatet fra en en times lang Q & A som fant sted på Film Society of Lincoln Center i New York høsten 2012. Andre temaer han snakker om er selvsagt Batman-filmene, men også hans lidenskap til IMAX-teknologien og om det å produsere Superman-rebooten Man of Steel (for øvrig med Henry Cavil, som i 2005 ble vurdert for James Bond).

Her er artikkelen: http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=42454



Morten Steingrimsen / 07.01.2013