Fredag 29. mars 2024 kl. 9.14

Skyfall er ett steg nærmere Oscar


Nok en fjær i hatten for Skyfall: Som første Bond-film gjennom tidene er filmen nominert til den gjeve Zanuck Award.

Årets kandidater til Producers Guild of America Award er nå offentliggjort. Og til manges store overraskelse, ble Skyfall nominert til den svært prestisjetunge prisen Darryl F. Zanuck Award for Outstanding Producer of Theatrical Motion Pictures.

Skyfall er den første Bond-filmen i rekken som er nominert til denne prisen.

Det var ventet at filmer som The Master, The Avengers, The Hobbit, og The Dark Knight Rises ville gå foran Skyfall, men det gjorde de altså ikke.

Nominasjonen til Skyfall betegnes av flere bransjeaktører som veldig stort, en bragd i seg selv.

Alt i alt er det ti filmer som er nominert. Blant de andre filmene som Skyfall må konkurrere mot, finner vi Lincoln, Life of Pi, Les Miserables, Django Unchained, Zero Dark Thirty og Beasts of the Southern Wild.

James Bond er med andre ord i et meget godt selskap! Prisutdelingen finner sted den 26. januar.

Dette styrker også den 23. Bond-filmens Oscar-muligheter. Producers Guild of America pleier nemlig å være en forsmak på hva vi kan vente av Oscar. Det er altså ikke helt umulig at Skyfall kan bli nominert til Oscar for beste film (også kjent som Academy Award for Best Picture), noe som ingen annen Bond-film har klart så langt. Historisk sett har ikke Bond-filmene og tilsvarende actionfilmer stått høyt i kurs hos Oscar-akademiet i årenes løp, men det at Skyfall er regissert av Sam Mendes (en Oscar-yndling, som ble tildelt Oscar-pris for American Beauty) er en stor fordel og gjør at det stiller seg litt annerledes.

Tidligere denne uken gikk også Timothy Dalton ut og mente Skyfall og 007-serien fortjener Oscar-anerkjennelse. Dalton gjorde det klart at han var enormt imponert over Skyfall.

– På nesten hvert nivå viser Skyfall hva filmmediet er i stand til. Det er en helt moderne James Bond, en film virkelig for sin tid. Daniel Craig er fantastisk, og det føles veldig ekte. Den har også fått en flott historie om M med en fin og strek kynisme. Jeg synes filmen var fantastisk, uttalte han til avisen Sunday Express.

Igjen må JAMESBOND.no-redaksjonen konstatere at «Sky's the limit» for Skyfall.

Det er bare å gratulere Eon Productions med nominasjonen!

Morten Steingrimsen / 03.01.2013