Fredag 19. april 2024 kl. 18.4

Skyfall – en Oscar-film?


Det spekuleres nå i om Skyfall vil få flere Academy Awards (Oscar)-nominasjoner.

Bond-filmene (og tilsvarende actionfilmer) har ikke akkurat stått høyt i kurs hos Oscar-akademiet i årenes løp.

Til tross for det, har Bond-serien blitt nominert syv ganger og til og med vunnet to Oscar-statuetter i årenes løp (Goldfinger og Thunderball).

Den legendariske Bond-produsenten Albert R. Broccoli mottok også Irving G. Thalbergs minnepris på begynnelsen av 1980-tallet.

Ifølge Oscar-spekulantene og de toneangivende bransjebladene i Hollywood er det store sjanser for at «Skyfall vil bli nominert til flere Oscars».

Nylig lanserte også Eon Productions og Sony Pictures en egen «For Your Consideration»-kampanje. Dette er noe filmselskapene gjør med alle filmene de vil fronte i forkant av Oscar.

Bakgrunnen er at Skyfall av mange regnes som en førsteklasses film og at den er regissert av Oscar-yndling: Sam Mendes. Hans debutfilm American Beauty mottok hele fem Oscar-priser, inkludert beste regissør. Hans øvrige filmer har også fått en rekke nominasjoner.

Dessuten har flere avstabsmedlemmene på Skyfall har fått flere Oscar-nominasjoner og/eller –priser. En av disse er fotograf Roger Deakins (av mange regnet som en av verdens fremste filmfotografer), som har vært Oscar-nominert hele ni ganger (sist med True Grit) – men dessverre har han aldri vunnet prisen.

At filmer som Lincoln, Anna Karenina, Les Miserables, Hitchcock, The Master og Beasts of the Southern Wild vil få en nominasjoner, er ikke vanskelig å forutse. Sånn sett er det verre med Skyfall. Men skal vi likevel forsøke spå, tror og håper JAMESBOND.no-redaksjonen at Skyfall vil bli nominert innenfor en eller flere av de disse kategoriene:

Best Production Design: Dennis Gassner

Best Writing – Original Screenplay: Neal Purvis & Robert Wade og John Logan

Best Cinematography: Roger Deakins

Best Sound Mixing: Greg P. Russell m.fl.

Best Original Song: Adele

Best Original Score: Thomas Newman

Oscar-utdelingen i 2013 blir den 85. i rekken, og finner sted i Dolby Theatre i Hollywood 24. februar. Tiden fremover vil vise om Skyfall blir den store Bond-Oscar-filmen.

Se indeks-oppføringen for Skyfall her.

Følg med her på JAMESBOND.no for aktuelle Skyfall-nyheter.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

JAMESBOND.no på Facebook

Morten Steingrimsen / 21.11.2012