Lørdag 13. april 2024 kl. 0.26

Anmeldelse: Skyfall av Adele


Les anmeldelsen av den nye Bond-singelen, Skyfall av Adele.

Skyfall er Adeles første innspilling siden det svært suksessfulle albumet 21, som til dags dato har solgt over 24 millioner. 21 er for øvrig også det mestselgende albumet i både 2011 og 2012. Og nå har Skyfall også blitt en stor hit flere steder i verden.

Jeg kan egentlig ikke tenke meg et bedre valg enn Adele til å synge den nye Bond-sangen.

Hun oppfyller alle kriteriene en Bond-artist skal ha. Hun er en av de mest populære britiske artistene for tiden, og hun er en svært fremragende sanger og låtskriver.

Det er også hevet under enhver tvil at hennes stemme kler en Bond-film.

Dessuten er det mange år siden sist en britisk artist sang tittelmelodien, så valget av Adele er veldig kjærkomment. All ære til regissør Sam Mendes og produsentene som valgte Adele. Et opplagt, men samtidig veldig godt valg.

Jeg liker låten veldig godt – og den vokser for hver gang jeg hører på. Hennes tittelmelodi fremstår som en klassisk Bond-låt. Det hele bringer tankene hen til Shirley Bassey (som har sunget tittelsangene for tre James Bond-filmer, bl.a. Goldfinger).

Adeles balladepregede tittelmelodi vekker også assosiasjoner til Nancy Sinatras You Only Live Twice, Sheena Eastons «For Your Eyes Only, Gladys Knights Licence to Kill» og Tina Turners GoldenEye».

Inspirasjonen fra John Barry (en av de fremste Bond-filmkomponistene gjennom tidene), er også tydelig.

Låten bygger seg opp med voldsom og kraftfull kraft, og låten byr på alt det vi kan forvente av en god Bond-låt: Den er svulstig, storslått og pompøs.

Jeg har stor sans for de voldsomme crescendoene. Det er mange år siden sist en Bond-film hadde en slik klassisk Bond-låt; Jeg kan nesten ikke uttrykke hvor glad jeg er for det!

Enkelte vil sikkert synes at teksten er noe banal. Men slik jeg ser det, er det jo akkurat slik en Bond-låt skal være. Adele treffer således blink med tekst av typen «Let the sky fall, When it crumbles, We will stand tall, And face it all together.»

Den nye tittelmelodien har altså en gjenkjennbar, storslått Bond-sound og et slektskap med tidligere låter (blant annet den klimprende gitaren og blåsende trompeter, som kan høres i bakgrunnen). Den nærmest oser Bond-atmosfære. Men jeg opplever den heldigvis ikke som parodisk eller klisjéaktig.

Om Skyfall kommer til å bli min favoritt-tittelmelodi, er altfor tidlig å si.

Men det er ingen tvil om at resultatet er svært bra. Adele imponerer stort og tittelmelodien innfrir. Nå er det store spørsmålet om filmen innfrir.

HØR SANGEN HER:

Se indeks-oppføringen for Skyfall her.

Følg med her på JAMESBOND.no for aktuelle Skyfall-nyheter i tiden frem mot premieren 26.10.2012.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

JAMESBOND.no på Facebook

Morten Steingrimsen / 17.10.2012