Torsdag 28. mars 2024 kl. 22.49

Kritisk Lazenby
Diana Rigg og George Lazenby i en romantisk scene fra On Her Majesty's Secret Service.


Synes stilen har blitt for voldelig.

George Lazenby, som tolket Bond-rollen kun én gang (On Her Majesty's Secret Service, 1969), har i anledning James Bonds 50-årsmarkering gitt et sjeldent intervju til Entertainment Weekly.

Det var ikke fritt for kritikk av verken behandlingen han selv fikk den gangen eller retningen filmserien har tatt de senere år. Det er uvisst om Lazenby har sett noen av Daniel Craigs Bond-filmer, men kommentarene han ga har fått mange til å anta at de angår Quantum of Solace (2008) mer enn Casino Royale (2006).

Lazenby ble blant annet spurt om hvorfor han tror at hans mer enn 40 år gamle film fortsatt har et publikum:

– Det er på grunn av meg! Neida, det er ikke derfor. Det er den eneste filmen som behandler ham som et menneske. Han er ikke en robotdrapsmann slik som den siste Bond.

Det ble som kjent med den ene filmen, en film mange fremholder som en av de beste, i det minste manusmessig.

Lazenby snakket også litt om hvordan eventyret kunne ha fortsatt:

– De tilbød meg millioner under bordet for å spille inn en film til, men jeg trodde James Bonds tid var over. Easy Rider var filmen alle ville se. Alle røyket marihuana, noe som var så fjernt fra en James Bond-film man kan komme. Jeg signerte derfor ikke kontrakten, og ble behandlet svært dårlig etterpå. Pressen ble fortalt at jeg var vanskelig å jobbe med, så det var ikke lett å finne nytt arbeid.

Lazenby legger ikke skjul på at han har angret på avgjørelsen, som blant annet førte til økonomiske problemer.

– Ja, jeg har angret mange ganger. Særlig på et tidspunkt da jeg hadde ett barn, og et annet på vei mens jeg bodde hjemme hos moren min i Australia. Men jeg har oppnådd det jeg ville i livet, og har ingen annen utfordringer enn å skulle skrive mine memoarer, noe jeg til gjengjeld skyr som pesten.

Når det gjelder den nåværende Bond, understreker Lazenby at han synes Daniel Craig er en fantastisk skuespiller, men at stilen har blitt i overkant voldelig. I likhet med samfunnet for øvrig.

Lazenby var til stede på den kongelige premieren til Die Another Day i 2002. Den gang feiret James Bond 40 år på film. Vil han returnere på 50-årspremierefesten i oktober?

Alexander Hagen / 14.08.2012