Fredag 29. mars 2024 kl. 15.12

007-skatter i London

I James Bonds hjemby, London, er 007-skattene mange – og her forteller vi deg hvordan du finner de!

Internett og sider som qxl.no og finn.no her hjemme, og Ebay.com på verdensbasis, har gjort det enklere å være samler. Men det er likevel ingenting som slår gleden
Hva skal jeg velge? Man står overfor valgets kvaler når man besøker Forbidden Planet i London. Foto: John Berge
av å finne skattene i ”real life” – der og da i en butikk. Her gir vi deg en guide til noen av de beste filmrelaterte butikkene i James Bonds hjemby, London!

Er det filmenes James Bond som er din hovedinteresse, bør turen selvsagt gå inn HMV i Oxford Street – Europas største platebutikk. Der har de alle filmene på DVD, men disse er selvsagt like enkle å skaffe i norske butikker. Likevel, vi vil så absolutt anbefale et besøk. Her finner du garantert mye annet du ønsker deg innenfor film og musikk.

Det er når det gjelder merchandise, alt fra plakater, figurer og andre duppeditter, at et London-besøk virkelig gir valuta for pengene. De fleste av butikkene er også i samme område, rundt Oxford Street og nærområder som Soho samt resten av West End.

The Cinema Store ligger i Upper St. Martins Lane. Den består av to butikker ved siden av hverandre. Den ene, til venstre, har filmblader, plakater, figurer og DVD-er i kjelleren, mens den andre, til høyre, er en spesialbokhandel for filmbøker (ekstremt godt utvalg) samt et mindre DVD-utvalg. Butikken er den beste i London for die hard-filmfans, med kunnskapsrik betjening og mange godbiter, som nevnt. De er også prutningsvillige – i alle fall har jeg gode erfaringer med å få gode avslag når jeg har kjøpt for noen tusenlapper om gangen. Utvalget av Bond-effekter varierer veldig i forhold til om agent 007 er filmaktuell eller ikke, men selv i lavsesonger har The Cinema Store alltid noen figurer, leketøy, plakater, samlekort, fanblader og annet snacks. Ting som en Bond-fan bare ha, ikke sant?

Fire-fem kvartaler overfor The Cinema Store ligger Forbidden Planet – i Shaftesbury Avenue. () Dette er utvilsomt den største filmbutikken ikke bare i London, men i hele Europa og selve “kongen” innenfor dette markedet. Selv ikke i USA har jeg sett noe lignende. Butikken flyttet for to år siden til nye, større lokaler. I to etasjer finner du alt du kan tenke deg av ting og tang. Førsteetasjen, der man går inn, er viet figurer, leker, blader etc., mens kjelleren er full av bøker og tegneserier. Et ekstremt godt utvalg. Det er dog rettet like mye mot ”menigmann” som mot filmfans. Dermed er det ikke alltid at Forbidden Planet har like mange sjeldenheter som The Cinema Store, så et besøk i begge butikker er påkrevd.

Rusler du ned i retning Soho er det mange gode bokhandlere, ikke minst Borders, som er den største for nye bøker. Gatene rundt omkring er også spekket med bokhandlere som selger såkalte ”bargain books”. Her kan du lett finne eldre faktabøker om James Bond til en rimelig penge. Hos en av disse bokhandlerne – jeg kaller ham ”the book nazi” (inspirert av Seinfelds ”soup nazi”) er servicen så dårlig at den er en opplevelse verdt. Innehaveren er en sur, gretten herremann som konstant ser ut som han har den verste dagen på jobb noensinne. Han bjeffer mot både kunder og ansatte, og er herligheten selv! Se om du på ditt neste London-besøk finner ut hvem jeg mener.

Inne i selve Soho ligger enda en ren filmbutikk. Vintage Magazine Shop ligger i Brewer Street og er mest rettet mot turister, med rimelige filmplakater, postkort og figurer i førsteetasjen. Men i kjelleren, som for øvrig ikke lukter særlig godt, er det skatter. Enorme mengder med gamle blader, magasiner og en del bøker. Også mye gamle filmplakater. Her dukker det også opp en del sjeldne James Bond-bøker og annet promomateriale. Vel verdt et besøk, men vær obs på kvaliteten på varene.

Andre vil kanskje anbefale å suse rundt i Camden Town, men etter min ydmyke mening er det i Nothing Hill de beste butikkene
Stage And Screen-butikken - stappfull av filmting & tang – finner du på Notting Hill. Foto: John Berge
ligger. Gå av på Nothing Hill Gate T-banestasjon (også på Central-line) og du er midt i smørøyet. Etter veldig mange turer til London har undertegnede funnet frem til en rekke gode bruktbutikker, hvor godbitene i form av sjeldne blader, bøker og for den saks skyld, CD- og vinylplater, stadig dukker opp.

Drar du til Notting Hill finner du flere butikker i kjeden Music and Video Exchange. De har spesialbutikker for ulike typer musikk, inkludert en egen filmbutikk med mye DVD, filmmusikk, plakater og bøker. Dette er en bruktbutikk med virkelige skatter. De har også en ren bokbutikk i samme område. Notting Hill-butikken er selve plommen i egget på en London-tur for en filminteressert samler. Her har jeg i løpet av de siste 17 årene funnet veldig mange skatter til egen samling.

Du har altså en skikkelig god grunn til å dra dit, og ikke bare for å ha vært der Julia Roberts og Hugh Grant utspilte sine romanser. (Madamme Tussauds voksmuseum er også i nærheten!)

Etter å ha røpt så mange gode steder å shoppe på, får jeg bare håpe det er noen godbiter igjen til meg ved neste tur over da … :)

JB / 14.10.2006 Sist oppdatert: 24.10.06 kl. 21:23