Lørdag 20. april 2024 kl. 9.28

Austin Powers returnerer
Austin Powers (Mike Myers) omringet av piker i Austin Powers in Goldmember. Foto: New Line Cinema


«Yeah, baby!» – den svært så selvsikre og hårete agenten Austin Powers kommer tilbake i en ny film.

New Line Cinema og skaper og hovedrolleinnehaver Mike Myers er nå ifølge filmpressen i USA i ferd med å bli enige om en fjerde film.

Forhandlingene skal visstnok ha foregått i over ett år. Filmen skal ha premiere først i 2013, et år som blir «James Bond»-fritt (i alle fall mht. ny kinofilm).

Austin Powers-filmene har vært store suksesser på kino verden over. Den første kom i 1997: Austin Powers: International Man of Mystery. Den kostet bare 16,5 millioner dollar å spille inn og tjente inn 67,6 millioner dollar.

Toeren Austin Powers: The Spy Who Shagged Me kom allerede to år senere, i 1997, og fikk den mye omtalte norske tittelen Austin Powers: Spionen som spermet meg. Her var produksjonsbudsjettet på 33 millioner dollar og omsetningen på kino hele 312 millioner dollar.

Foreløpig siste film, Austin Powers in Goldmember tjente inn 296 millioner dollar, mens produksjonen kostet hele 63 millioner dollar.

Selv om Mike Myers og regissør Jay Roach tidvis har forsøkt å distansere filmserien fra James Bond (trolig grunnet frykt for søksmål), så er det ikke tvil om at det er Bond-universet som er den største inspirasjonskilden for humoren. Dr. Evil er en blåkopi av de tåpeligste sidene av Bonds erkefiende Ernst Stavro Blofeld.

Likefullt er andre spioner som Derek Flint og Matt Helm også nevnt som inspirasjonskilder, foruten 60-tallet og Beatles etc., for Austin Powers-serien.

Den tredje filmen foregikk på 70-tallet, så spørsmålet nå er vel om Austin Powers beveger seg til 80-tallet. Det er mye å spøke med der også, ref. en aldrende James Bond i Octopussy og A View to a Kill.

JB / 16.08.2011