Fredag 19. april 2024 kl. 6.47

I James Bonds fotspor
JAMESBOND.no-sekretæren foran MI6-bygningen, der hennes britiske kollega Moneypenny i sin tid arbeidet. Det var også ut av denne bygningen Bond braste i Q-båten (se bildet nederst).


JAMESBOND.no på «location-spotting».

Det å reise verden rundt for å se kjente filmlokasjoner er til en viss grad en utstrakt hobby, og noe som turoperatører etter hvert har lært å benytte seg av. James Bonds univers er ikke noe unntak i så måte.

Eksempelvis reklamerer flere guidebøker med at om du tar turen til Kingston, Jamaica, så kan du mot betaling få besøke både hotellet og se rommet der Bond bodde (og ble utsatt for et attentatforsøk med en tarantell, JAMESBOND.no anm.) i filmen Dr. No (1962). Et trolig mer populært reisemål og severdighet er James Bond Island, den karakteristiske soppformede klippen ved skurken Scaramangas base i The Man With The Golden Gun (1974). Øya heter for øvrig Ko Tapu og ligger i nærheten av Phuket, Thailand. Greit å vite dersom du først tar turen dit.

Én ting er bygninger og steder som først og fremst har blitt kjent via James Bond-serien, en annen side av samme sak er når filmskaperne har klart å integrere allerede kjente konstruksjoner i filmene. Som for eksempel Eiffeltårnet. Trolig finnes ikke den Bond-fan som drar til Paris og Eiffeltårnet uten å la tankene gå til A View To A Kill (1985), og det spektakulære stuntet som ble utført. En tur over Golden Gate i San Fransisco uten å ha samme film i tankene lar seg nok heller ikke gjennomføre. Sannsynligvis vil også en kjøretur til Key West syd for Florida få en fan til å minnes åpningen av Licence to Kill (1989). Og så videre...

Slik kunne man holdt på i det uendelige, da Bond bokstavelig talt har reist så godt som verden rundt. Selv har undertegnede blant annet bodd på Bond-hotellet Circus Circus i Las Vegas (Diamonds Are Forever, 1971) og vært på omvisning på FN-bygget i New York (Live And Let Die, 1973).

Er det morsommere eller mer givende for en Bond-fan å oppsøke kjente lokasjoner fremfor å være tilfeldig turist? Svaret er subjektivt, da ulike grader av fans legger ulik grad av betydning i filmer og innspillingssteder, men å ha noen felles referansepunkter som blir anerkjent av fans fra hele landet og verden for øvrig er utvilsomt hyggelig.

Denne gangen har JAMESBOND.no vært i London, og i den forbindelse oppsøkt et par steder vi har sett på film. La det være sagt at London og omegn står sentralt i filmene om 007, og at man ikke får sett alt, i det minste på én og samme tur. Derfor gjorde vi et selektivt utvalg. London er i seg selv et glimrende reisemål som burde ha noe å tilby alle og enhver, så hvis reisefølget ikke lar seg overtale til en James Bond-avstikker, så finnes det nok annet å gjøre i denne byen mens du sniker deg unna.

MI6-bygningen

Det første vi bestemte oss for var at vi ville se MI6-bygningen, som vel kommer aller tydeligst frem i filmen The World Is Not Enough (1999). Der sprenges det sågar hull i bygningen, hvorpå vi får se en sjeldent spektakulær båtjakt på Themsen, som renner rett utenfor bygget.

Bygget, som faktisk er MI6-bygningen også i virkeligheten, er heller ikke rent like spektakulært. Utformingen er helt unik, og det kan absolutt anbefales å stoppe og ta seg noen minutter til å studere detaljene. Den enkleste måten å komme dit på er ved å reise med tuben (t-banen), nærmere bestemt Picadilly Line (blå linje) til undergrunnsstasjonen Vauxhall. Følg trappene opp og ut, og du kan ikke unngå å se bygningen. Enklere blir det vel nesten ikke (merk at dette stort sett er tilfelle med enhver severdighet i London, da de har skjønt dette med plasseringen av stasjoner og holdeplasser).

Hemmelig dør

Det andre innspillingsstedet vi ville lokalisere er nok litt mindre kjent, men til gjengjeld langt mer mystisk. Faktisk var vi ikke helt sikre på om dette stedet egentlig fantes. Stedet vi oppsøkte, er fra filmen Die Another Day (2002), nærmere bestemt den tunge tredøren Bond får nøkkelen til etter at han vinner fekteduellen med Gustav Graves. I filmen fører døren ned til en nedlagt undergrunnsstasjon, der Bond oppdager at MI6 har hemmelig tilhold, og etterhvert
Alexander Hagen fra JAMESBOND.no er i ferd med å avsløre hemmeligheten bak den mystiske døren.
får han også overlevert sin usynlige Aston Martin her.

For å lete oss frem til denne døren måtte vi se for oss scenen fra filmen. Vi husket vagt at vi kunne skimte Big Ben på motsatt side av en bro i bakgrunnen i det Pierce Brosnan gikk ned noen trappetrinn til der hvor døren angivelig skulle være. Dermed tok vi tuben til Westminster, lokaliserte Big Ben og begynte å gå i riktig retning. Og ganske riktig, døren står på nøyaktig samme plass som i filmen. Som om ikke det var nok, var den i tillegg åpen. Undertegnede dyttet på døren, og kan herved avkrefte alle myter om både undergrunn og usynlig Aston Martin. Hva som faktisk var der inne, vel det må nesten være en yrkeshemmelighet forbeholdt redaksjonen...

Utover de lokasjonene som til enhver tid er åpne for publikum, finnes selvsagt også Pinewood Studios rett i utkanten av London. Studioet, hvor Bond-filmene har blitt spilt inn, er kun åpent i forbindelse med arrangementer (som JAMESBOND.no ved flere anledninger har informert norske fans om), men er til gjengjeld vel verdt investeringen om man er fan nok.

Har du vært på et innspillingssted fra James Bond-filmene? Del dine opplevelser i CLUB JB Forum!
James Bond (spilt av Pierce Brosnan) på vei opp i Themsen i Qs nye eksperimentbåt i en av åpningsscenene i The World Is Not Enough.
James Bond (Pierce Brosnan) og Q (John Cleese) møttes i en nedlagt undergrunnstasjon i en scene i Die Another Day.


Alexander Hagen / 12.11.2009