Torsdag 28. mars 2024 kl. 19.4

Fra Bond til Svik-skurk
Götz Otto på norgesbesøk i forbindelse med den norske filmen Svik. Foto: John Berge. © JAMESBOND.no


Husker du Stamper, småskurken i Tomorrow Never Dies, som gjorde alle møkkajobbene for Elliot Carver (Jonathan Pryce). Vi møtte skuespiller Götz Otto i forbindelse med hans norgesbesøk.

I den nye norske filmen Svik spiller Götz Otto rollen som SS-ofisseren Krüger, en av nazitoppsjefene i Norge under okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Otto snakker norsk i filmen, men dette lærte han seg kun fonetisk for rollen. Han snakker dog svært bra en lang rekke andre språk – engelsk, fransk, spansk og selvsagt sitt eget morsmål, tysk.

42-åringen raver to meter over bakken og er meget bekvem med stempelet «Bond-skurk», selv om han aldri har blitt invitert til ulike autografarrangement.

– Bond-filmen var en av mange roller jeg har gjort. Mitt yrke er som skuespiller. Jeg er ikke en profesjonell Bond-skurk, sier Götz til JAMESBOND.no.

Men ikke tro han kimser av rollen. Nei da.

– Det er det største jeg har gjort karrieremessig så langt. Det er veldig hardt å toppe den rollen. Den ga med internasjonal oppmerksomhet. Jeg ville ikke vært her i Norge f.eks uten den rollen. Jeg ville ikke hatt muligheten til å jobbe utenfor Tyskland hadde det ikke vært for rollen i Tomorrow Never Dies.

– Så du er virkelig takknemlig for Bond-opptredenen?

– Ja, absolutt!

– Hvordan fikk du rollen?

– Jeg gjorde en tysk-engelsk co-TV-produksjon kalt The Wanderer og casting agenten, Debbie Williams, husket meg to-tre år senere. Og hun inviterte meg til England.

– Du ble hyret som den arketypiske skurken som bistår hovedskurken, med din fysiske styrke og høyde i tråd med f.eks Jaws. Hvordan grep du an rollen som Stamper, som jo var noe klisjéaktig?

– Men Bond er full av klisjeer. Det er en kombinasjon av klisjeer som gjør det til Bond, uten de kan du ikke lage en serie ut av det.

– Hvordan forberedte du deg til rollen?

– Jeg hadde sett alle Bond-filmene lenge før det var aktuelt å spille i en Bond-film. Jeg var en gang syk og på sykehus. Der lå jeg på samme rom som en ekte Bond-buff av dimensjoner. Han hadde alle filmene med seg. I løpet av de to ukene så jeg alle Bond-filmene en gazillion ganger. Takket være ham kjenner jeg
Hyggelig gjensyn mellom hovedrolleinnehaverne Götz Otto og Lene Nystrøm. Foto: John Berge. © JAMESBOND.no
alle, og noen helt nøyaktig. Men det morsomme er at Stamper-rollen ikke var tysk egentlig. Hans navn var Richard Stamper og var sør-afrikansk. Karakteren ble tysk, takket være Jonathan Pryce da han fikk idéen til å si «so much for german efficency», siden jeg ikke kan drepe Bond og Wai Lin. Stamper er ikke et tyskklingende navn akkurat.

– Det var visstnok et plaget filmsett har vi lest, Tomorrow Never Dies. Manuset var ikke ferdig …

– Det var ikke ferdig overhodet. Når vi kom til Pinewood om morgenene, satt Bruce Feirnstein der og skrev scenene som vi skulle filme senere på dagen. Det var veldig rart. Veldig rart!

– Hvorfor skjedde dette?

– Jeg tror det dreide seg om at studioet trengte en blockbuster. Alle filmene de hadde etter forrige Bond-film var ikke suksessrike, så de pushet produksjonen veldig for å få Tomorrow Never Dies raskt ferdig. De ville dra nytte av vintersesongen. Og det gjorde de. Så vi hadde et veldig, veldig, veldig fargerikt manus.

– Jeg tror ikke Roger Spotiswoode var så fornøyd med alt dette?

– Han var under et enormt press. Alle regissører som lager en Bond-film har mye på sine skuldre, fordi det er så mye som står på spill. Du filmer ikke en film, du lager en Bond-film. Og alle forventer at den skal være både eksepsjonell og suksessfull, alt dette. Og spesielt siden studioet trengte filmen var Spotiswoode under et enormt stort press.

– Var du i kontakt med Michael G. Wilson og Barbara Broccoli?

– Ja, klart. Det er en såkalt Bond-familie, den eksisterer. Jeg snakker fortsatt med dem, selv nå. Og jeg er også i kontakt med Pierce, en gang i blant, det er moro når vi treffes.

– Fortell meg litt om Pierce er du snill. Han ble vel ikke så glad for å miste rollen, har vi forstått.

– Alt dette med at han ikke var glad for det – det er ikke mitt anliggende. Jeg tror det var mye som skjedde der, og jeg vil ikke komme med min tolkning av det.

– Du er venn av ham?

– Vel, bekjent er vel mer riktig.

– Hvordan var det å jobbe under innspillingen av Tomorrow Never Dies?

– For meg var det mitt livs største erfaring som skuespiller. Jeg var to uker med på Schindler's list, men rollen var så liten. Å spille i en Bond-film var en drøm som ble virkelighet for meg. Herregud, det var så mye moro og fester og det hele. Og likevel var vi veldig produktive. Jeg må si det var en fin tid, det må jeg virkelig si.

– Hva er det mest aktuelle du gjør nå?

– Jeg er med i TV miniserien Pillars of the Earth basert på Ken Folletts roman. Den spilles inn i Budapest, med blant andre Donald Sutherland.
JAMESBOND.no-redaktør John Berge (t.h.) fikk et svært hyggelig møte med Götz Otto.


JB / 03.11.2009