Tirsdag 16. april 2024 kl. 13.9

From Pinewood With Love (2009)
Norske Bond-fans på besøk i Pinewood: Fra venstre Espen og Pål Nylend, Kristin Møklebust og Alexander Hagen.


Full norskspråklig reportasje fra årets viktigste Bond-arrangement – selvfølgelig her på JAMESBOND.no!

Søndag 23. august, som etter engelske forhold var en svært solrik dag, inviterte nettstedet Bondstars.com på nytt til feiring i Pinewood Studios, England. Pinewood er studioet der James Bond-filmene tradisjonen tro er blitt spilt inn. I årenes løp har også flere andre filmer blitt spilt inn her.

Norske fans var representert denne gangen også, selv om oppmøtet var noe mer beskjedent enn ved forrige høsts arrangement. Mon tro om det var Sir Roger Moore som var det store trekkplasteret den gangen.

I år som i fjor reiste Kristin Møklebust, Pål Nylend og fagredaktør Alexander Hagen over, mens Espen Nylend fikk sin Pinewood-debut.

Bakgrunnen var å minnes og feire produsentlegende Albert R. Broccoli hundre år etter hans fødsel. Broccoli, best kjent under kallenavnet Cubby, ble født den 5. april 1909, og var produsent i samtlige offisielle Bond-produksjoner frem til sin død i 1996, dvs. at han også rakk å oppleve Pierce Brosnan i Bond-rollen i GoldenEye (1995). I dag er det Cubbys datter Barbara Broccoli og hans stesønn Michael G. Wilson som driver franchisen videre.

Dagen skulle vise seg å bli svært innholdsrik. Det var i forkant varslet grillfest og omvisning. På programmet sto også en eksklusiv visning av Cubbys egen favorittfilm, From Russia With Love (hvilket tittelen på arrangementet burde hinte til) fra 1963, samt sceneintervjuer av regissører, skuespillere og andre medvirkende.

Lukket selskap

Pinewood ligger en snau time utenfor sentrum av London, og denne gang valgte vi å ta tog til Slough og taxi videre fremfor tube til Uxbridge. Begge reisealternativer er svært uproblematiske, og rent økonomisk var det heller ingen store forskjeller mellom reisemåtene.

From Pinewood With Love var et svært eksklusivt arrangement, med en meget begrenset gjesteliste. Kun 150 gjester var til stede, og som JAMESBOND.no tidlig advarte om, ble arrangementet raskt utsolgt. Vi er kjent med at arrangøren opererte med lange ventelister, noe de også bekreftet.

Vel fremme ca kl. 09:30 kom vi til åpen dør, og traff andre morgenfugler. Enkelte skuespillerinner hadde også rukket å komme allerede, og hadde plassert seg ved sine respektive bord. Shirley Eaton (den forgylte damen) og Eunice Gayson (som spilte Bonds faste London-kjæreste i de to første filmene) var blant de tidligst ankomne.

Norgesvenner

Madeline Smith, som spilte Miss Caruso i Live
Alexander Hagen, fagredaktør på JAMESBOND.no, hilser på «the golden girl herself» – Shirley Eaton. Kjent for sin rolle i Goldfinger.
and Let Die
(1973), viste spesiell interesse for oss norske fans - hun hadde nemlig minner fra Norge i forbindelse med en reklamefilm hun spilte inn i her for noen år tilbake. Hun husket ikke nøyaktig når det var, heller ikke hvem hun reklamerte for, annet enn at det var en strømleverandør eller noe innen elektrisitet/elektronikk samt at folk løp rundt «som gale» i reklameinnslaget. Her må undertegnede innrømme å være helt blank i hukommelsen, så hvis det finnes noen norske fans der ute som mener å ha fått med seg dette, kunne det vært et morsomt tips å gi oss i redaksjonen! Det Madeline Smith imidlertid husket veldig godt, var at hun visstnok hadde bodd på et hotellrom uten vindu under sitt opphold i hovedstaden vår...

En annen ekte Norgesvenn er stuntkoordinator og Roger Moores gamle stunt double Martin Grace, som også deltok denne søndagen. JAMESBOND.no har truffet Grace ved flere anledninger, og hatt flere morsomme samtaler om spesielt Bond-innspillingene. Denne gangen var han derimot mest interessert i å snakke om norske filmer han har vært involvert i. Martin Grace har nemlig vært inne som stuntkoordinator i flere norske produksjoner, som Veiviseren
Pål Nylend hilser på Eunice Gayson, den første Bond-piken.
(1987), Hodet over vannet (1993), Jakten på nyresteinen (1996) og Izzat (2005).

Martin Grace er også lidenskapelig sykkelinteressert, og viste dermed at han vet litt om norsk geografi - han fortalte nemlig hvor imponerende det var at en liten by som Grimstad hadde oppfostret to så talentfulle syklister som Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd!

Morgenkino

Til forskjell fra tidligere arrangementer ble selve filmvisningen gjort tidlig denne gangen. Ikke et vondt ord om Bond-filmene, men det er ikke til å legge skjul på at et par timer i en temperert kinosal kan bli en søvndyssende påkjenning dersom man har vært gjennom en lang dag full av inntrykk først. Derfor var det et meget klokt trekk av Bondstars å vise filmen på morgenen som en av de første postene på programmet.

From Russia With Love ble introdusert av skuespillerinnen Eunice Gayson og lydmannen Norman Wanstall, som begge var i det nostalgiske hjørnet og delte noen minner fra innspillingene generelt og Cubby spesielt. Rett før filmen startet gikk en fotomontasje over lerettet, der produsent Broccoli ble vist i ulike situasjoner med ulike andre personligheter, akkompagnert av Carly Simons Nobody Does It Better, kjent som tittelmelodien fra Bond-filmen The Spy Who Loved Me (1977). Stort mer rørende kan det vel knapt gjøres. Det fremgikk ganske tydelig av opptil flere bilder at Cubby Broccoli og Roger Moore hadde en felles interesse i brettspillet backgammon! Det berømte bildet av Cubby som serverer filmmannskapet selvlaget spaghetti i et kantinetelt i Egypt under innspillingen av sistnevnte film var også med i montasjen.

Selve filmen var selvsagt også en opplevelse i seg selv. From Russia With Love er utvilsomt en av Bond-katalogens sterkeste titler, og den holder seg fortsatt godt. Å få se den i den definitivt beste bildekvaliteten overhodet tilgjengelig er å anse som en ære for fansen. Den ble nemlig spilt av fra en utlånt digital master, som blir brukt som original når DVD-er og BD-er skal produseres. Resultatet blir en bildekvalitet så uovertruffen at det er vanskelig å se for seg at dette er en film som etterhvert begynner å nærme seg 50 år.

Legendariske regissører

John Glen er den som har regissert flest James Bond-filmer. Han er mannen bak de fem 007-filmene som kom ut i perioden 1981-1989, og har dermed fått regissere både Roger Moore og Timothy Dalton i rollen som James Bond, to skuespillere som kanskje til dags dato representerer hvert sitt ytterpunkt når det kommer til tolkning av rollen. Glen har ved flere anledninger deltatt på arrangementer ved Pinewood, og det var selvsagt en ære å få treffe ham igjen.

Lewis Gilbert hadde vi derimot aldri truffet tidligere. Etter planen skulle han ha deltatt forrige høst, men mannen har etterhvert rukket å bli 89 år gammel, og måtte den gang se seg nødt til å avstå. Denne gangen var han imidlertid tilstede, og selv om kroppen bærer preg av årene er det ingen grunn til å tvile på om hodet er på rett plass - det er det så absolutt! Gilbert har regissert tre Bond-filmer, både med Sean Connery og Roger Moore, og hadde mange minner fra innspillingene. På spørsmål om hva som var den
Veteranrregissør Lewis Gilbert (89) begynner å dra på årene, men var humørfylt og hjertelig tilstede.
største forskjellen på de to Bond-skuespillerne svarte Gilbert at mens Sean Connery er en svært fysisk person, er Roger Moore et mer utpreget følelsesmenneske. Vi har ingen problemer med å forestille oss dette.

Roger Moore har selv fortalt hva han opplevde som hovedforskjellen mellom Lewis Gilbert og John Glen som regissører. Forskjellen ligger ifølge Moore i regissørenes respektive yrkesbakgrunner. Gilbert har selv bakgrunn fra skuespill, og hadde dermed en mye større forståelse for skuespillerne og var kjent for å være mer fleksibel. Glen var på sin side klipper i mange år før han overtok regissørstolen, og ble dermed oppfattet som en regissør med strengere krav til nøyaktighet og effektivitet. Uansett fremstår begge i dag som svært omgjengelige menn.

Hvilken film likte Lewis Gilbert best å regissere? Vel, ifølge ham selv er det «den med Roger Moore og han gigantiske mannen»... Enhver Bond-fan vet selvsagt at det kan bety to filmer, henholdsvis The Spy Who Loved Me (1977) og Moonraker (1979), begge regissert av Gilbert. Vi holder en knapp på at han nok mente førstnevnte, mens vi altså kan være sikre på at han nøt samarbeidet med Moore bedre enn med Connery.

Det virker som om Lewis Gilbert mener det samme som de fleste andre om dagens James Bond - han mente nemlig at Casino Royale (2006) var en aldeles fantastisk Bond-film, mens han mente noen hadde bommet grovt med Quantum of Solace (2008). For å sitere Gilbert: «Jeg håper ikke regissøren sitter i salen!»

Eksklusiv omvisning

«Eksklusiv omvisning» er et begrep Bondstars bruker om rundturene sine i Pinewood, som etterhvert har begynt å bli et fast innslag. Likevel er ikke begrepet så helt galt, for det legges nemlig inn noen små endringer fra gang til gang. Denne gangen var turen lagt opp med et par nye stopp relatert til From Russia With Love, deriblant helikopterlandingsplassen Rosa Klebb benytter da hun lander på «SPECTRE Island», som for øvrig er like utenfor vinduet til Roger Moores Pinewood-kontor. Dagens guide var Cinema Retro-redaktør Dave Worrall.

Pinewood-hagen blir brukt hyppig i nevnte Bond-film, og det ble lagt inn et stopp ved den berømte broen med dragen, som for øvrig er rett ved siden av plassen der Donald Grant (spilt av Robert Shaw) blir massert av skuespillerinnen Jan Williams, som for øvrig var strategisk utplassert og tilgjengelig for bilder på «location».

Martine Beswicke, som spilte sigøynerpiken Zora, dukket også opp på runden, og da selvfølgelig der sigøynerscenen ble spilt inn.

Heldigvis var ikke terrenget like gjørmete denne dagen som ved tidligere omvisninger, noe som gjorde at vi kunne ta noen avstikkere underveis, blant annet for å se minnesteinen til Desmond Llewellyn som med kun ett unntak (Live and let Die, 1973) spilte karakteren Q fra From Russia With Love frem til han døde etter innspillingen av The World is Not Enough i 1999.

Kostbar hobby

La det være sagt at det å være beinhard Bond-fan kan bli en kostbar syssel dersom man skal utnytte arrangementer som dette til det fulle. De etterhvert aldrende skuespillerne har nemlig innsett at det er et aldri så lite marked
En norsk og en britisk Bond-pike: Kristin Møklebust og Jan Williams.
i autografsalg, og denne dagen forlangte de alle som en den nette summen av £15 (snaut 150 kr.) for signaturen sin, uansett hvor de plasserte den. Undertegnede kan styre sin begeistring for akkurat dette med autografsalg, samtidig som det skal sies at enkelte av disse stjernene fortjener en opmerksomhet. Det ble derfor investert i en signatur av gulldamen - Shirley Eaton - på et medbragt Goldfinger-omslag.

De som derimot har tilbragt sin karriere bak kamera, personligheter som John Glen, Lewis Gilbert, Norman Wanstall etc. delte gladelig ut signaturer gratis. Det samme gjorde Martin Grace, som strengt tatt er den som har vært James Bond i flere filmer enn noen andre.

Atter en suksess

På ny har Bondstars avholdt et vellykket arrangement ved Pinewood Studios, fullt av inntrykk, god mat og interessante personligheter. Både deltakerne og arrangør var svært tilfredse.

JAMESBOND.no håper på flere gode opplegg i fremtiden, og vil være først ute med å anbefale og informere norske fans om slike. Vi vil med dette rette en spesiell takk til alle som bidro til å gjøre dette til nok en minnerik dag for tilreisende Bond-fans fra hele verden!

Dave Worall før omvisningen i vakre Pinewood Studios.
Alexander Hagen og regissør John Glen.
Alexander Hagen og Caroline Munro.


Alexander Hagen / 09.11.2009 Sist oppdatert: 11.11.09 kl. 12:42