Tirsdag 23. april 2024 kl. 11.48

George Lazenby er 70 år
JAMESBOND.no møtte George Lazenby under Collectormania i Milton Keynes, England, 30.09.2006. Foto: John Berge © JAMESBOND.no – no reuse without written permission.


Han vil alltid forbli en svært kontroversiell Bond, George Lazenby.

Lørdag 5. september 2009 fylte mannen som bare fikk spille James Bond én eneste gang (av egen vilje, han takket nei til flere filmer) 70 år.

George Lazenby ble født i byen Goulburn i Australia. Før han ble skuespiller, jobbet han både som bilmekaniker, bilselger og modell.

Før han fikk rollen som James Bond var hans eneste spillefilmerfaring den italienske Bondparodien Espionage in Tangiers (1965).

Lazenby flyttet fra Australia til England på midten av 60-tallet. Der ble han oppdaget av en fotograf som overtalte ham til å begynne som modell. I løpet av kort tid ble Lazenby en av kontinentets best betalte mannlige modeller både innenfor stillfoto og reklamefilm.

Så spilte han James Bond i On Her Majesty's Secret Service (1969), sa fra seg rollen, og har siden ikke hatt noen nevneverdig suksess som skuespiller (tross flere roller, både i filmer, TV-serier og tegnefilmer).

Men det mange glemmer, eller ikke vet, er at Lazenby har levd et veldig begivenhetsrikt – og ikke minst rikt – liv. Han slo seg opp innenfor eiendomsbransjen og skal ha tjent svært gode penger, sies det.

Privat har det siste året vært trist for George Lazenby. I august 2008 ble det kjent at han skulle skilles fra sin kone, TV-journalisten Pam Shriver. De hadde vært gift i seks år og har tre barn sammen.

Fakta om rollen i On Her Majesty's Secret Service (1969)

I 1967 sa Sean Connery at «nok var nok». Produsent Albert R. Broccoli valgte Timothy Dalton, men Dalton sa nei takk fordi han mente han var for ung for rollen. Medprodusent Harry Saltzman vurderte Roger Moore, men Moore var utilgjengelig grunnet TV-serien The Saint (Helgenen).

Lazenby ble sendt på audition av sin agent. Tilfeldigvis kjente han Broccoli så vidt fra før, fordi de brukte samme frisør. Paradoksalt nok hadde Broccoli nevnt til salongens innehaver at han trodde den unge modellen en dag kunne bli en glimrende James Bond. Lazenby hadde visse fysiske likheter med Connery, og gjorde hva han kunne for å etterlikne sin helt før sin første audition hos EON. Han skaffet seg samme dress som Connery, klippet håret på samme måte og skaffet seg en Rolex-klokke. Med god selvtilitt spaserte han inn på kontoret til Harry Saltzmans assistent.

Lazenby pyntet på sannheten under samtalen sin med assistenten. Blant annet sa han at han var en racerbilkjørende playboy. Han påsto også at han hadde skuespillererfaring både fra Tyskland og Australia, hvilket var helt uten sannhetsgehalt. Denne informasjonen ble videreformidlet til Saltzman, som innvilget Lazenby et intervju. Saltzman lot seg imponere av Lazenbys selvtillit, noe som etter sigende var et spill for å skjule en voldsom nervøsitet. Man kan også si godt skuespill!

Etter hvert skulle Lazenby møte den som hadde det siste og avgjørende ordet, regissøren Peter Hunt. Lazenby var svært bekymret og engstelig for at de manglende skuespilleregenskapene hans skulle bli avslørt, og ville helst unngå dette møtet, men han visste at det var uungåelig dersom han skulle kunne få rollen.

På dette tidspunktet var det i tillegg til Lazenby fire kandidater til rollen. Det var John Richardson, Anthony Rogers, Robert Campell og Hans De Vries.
George Lazenby og John Berge. Foto: Susanne Hitterdal Finstad © JAMESBOND.no
Alle ble testet individuelt mot forskjellige kvinner. Til syvende og sist var det Lazenbys evner med nevene som ga ham rollen. Stuntmann George Leech arrangerte en scene fra filmen der Bond skulle bli overrasket av en leiemorder mens han var på hotellrommet. Den tidligere russiske bryteren Yuri Borienko skulle være leiemorderen. Problemet var at ingen av herrene hadde særlig erfaring i å slåss foran kamera, og etter hvert gikk det riktig galt. Lazenby ble mer og mer energisk, og sendte til slutt av gårde et slag som knakk nesen til Borienko. Som plaster på såret, fikk Borienko rollen som leiemorderen Gunther i selve filmen.

Høsten 1968 startet innspillingen av On Her Majestys Secret Service, og alt så ut til å gå på skinner. Men Lazenby følte presset. Uerfareren og naiv begynte han etter hvert å miste kontrollen. Verdenspressen var pågående og letet kontinuerlig etter negative vinklinger. Forholdet mellom regissør og stjerne var kjølig, og utartet seg etter hvert i negativ retning. Det var åpenbart at Lazenby hadde markeringsbehov under innspillingen, og han omtalte ofte andre i nedsettende ordelag. Han opptrådde arrogant, og ble svært vanskelig å hanskes med, noe som påvirket forholdet hans til filmstaben og de øvrige aktørene. Lazenby ble et offer for pressens nådeløse jakt på tabloide nyheter, og uttalelsene hans ble stadig vridd i hans disfavør. Dette førte til at ryktet hans ble mer eller mindre ødelagt før karrieren kom ordentlig i gang.

Det er vanskelig å si om Lazenbys «ettermæle» hadde vært annerledes dersom han hadde fullført sjufilmerskontrakten han opprinnelig hadde. Mange eksperter mener Lazenby gjorde en rimelig god jobb som Bond. Han manglet riktignok en fullbefaren skuespillers uttrykksregister, men til gjengjeld var han svært overbevisende på andre måter. Hans elegante måte å bevege seg på og den gode fysikken hans passet godt med Bond-rollen. Men fordi denne rollen ofte tar tid å komme inn i maktet ikke Lazenby å tilpasse seg etter kun én film. I tillegg hadde han dårlige rådgivere som satte ham på feil spor.

I ettertid har Lazenby beklaget oppførselen sin, og gitt usikkerheten og mangelen på erfaring skylden for den arrogante væremåten. Hans karriere etter Bond har vært beskjeden, men variert. Det mest suksessfulle filmen foruten Bond, er muligens The Kentucky Fried Movie (1977).

Han har spilt i ulike TV-filmer, reklamer, TV-serier, han har dubbet tegnefilmer og sågar medvirket i flere kung fu-filmer i Hong Kong. Selv om det altså kun ble én Bond-film, har Lazenby visst å utnytte sin berømmelse og profilert seg på ulike Bond-arrangementer verden over.

Lazenby har medvirket til Bondparodier i etterkant, f.eks TV-filmen The Return of the Man from U.N.C.L.E. (1983) og i en episode av The New Alfred Hitchcock Presents kalt Diamonds Aren't Forever.

Lazenby var også med i de nye Emanuelle mykpornofilmene med Sylvia Kristel på 90-tallet.

TILEGGSINFO skrevet av Vidar Eliassen, hentet fra personindeksinformasjonen om George Lazenby her på JAMESBOND.no

JAMESBOND.no gratulerer George Lazenby med bursdagen!

James Bond (George Lazenby) og Tracy Di Vicenzo (Diana Rigg) deler bryllupskaken i en nøkkelscene fra On Her Majesty's Secret Service (1969)


JB / 05.09.2009