Torsdag 28. mars 2024 kl. 21.57

Godt nytt Bond-år!
Roger Moore og John Berge under besøket i Oslo 6. desember 2008. Foto: Vebjørn Storeide.


2008 var et travelt år, hva med 2009?

Et uvanlig begivenhetsrikt år innen Bond-universet er over.

Året utmerket seg på mange måter, og 2008 kunne tilby fansen mye. De litteraturinteresserte kunne feire det som ville vært forfatter Ian Flemings hundreårsjubileum i mai, og i den anledning ble det satt opp en eksklusiv utstilling hos Imperial War Museum i London som skal stå frem til mars i år. Les vår reportasje fra utstillingen her.

Møte med Roger Moore. England var også stedet for fjorårets store samling og høydepunkt for det seriøse norske fanmiljøet. I oktober var nemlig Pinewood Studios utenfor
Norske fans møter Roger Moore i oktober 2008. Fra venstre: Espen Gjeitsund, Roger Moore, Kristina Tholstrup og Pål Nylend. Foto: Bondstars.com
London, der Bond-filmene har blitt spilt inn, åpent for publikum. Arrangementet, kalt The Spy Who Loved Me – The Reunion, samlet skuespillere og øvrig filmmannskap fra denne flotte filmen fra 1977. Ti norske fans reiste over i regi av JAMESBOND.no, og fikk hilst på heltene sine fra lerretet, manusforfattere, stuntmenn osv. Høydepunktet var middagen samme kveld, da selveste Sir Roger Moore personlig ønsket hver og en av gjestene velkommen. Reportasjen fra denne minnerike dagen og en festaften utenom det vanlige kan leses her. Roger Moore fortalte oss den gang at han skulle til Norge for å markedsføre selvbiografien sin, My Word Is My Bond (Mitt navn er Moore), og i desember signerte han boken sin tre steder på østlandet. JAMESBOND.no klarte å få til et langt intervju med Moore, som vil bli lagt ut senere i 2009. Vi var også så heldige å få være med på en eksklusiv, lukket middag i regi av forleggeren Aschehoug.

Det utkom også en ny roman om James Bond i fjor, det var forfatteren Sebastian Faulks som æret Ian Fleming i jubileumsåret ved å skrive romanen Devil May Care, som fikk den norske tittelen I djevelens tjeneste.

Ny film. Høydepunktet for den gemene hop var nok likevel premieren på den 22. filmen i serien om agent 007 i november i fjor, en film som lenge gikk under arbeidstittelen Bond 22. Vi i JAMESBOND.no husker godt spenningen knyttet til hvilket navn filmen skulle få. Dersom produsentene ønsket å benytte seg av en Fleming-tittel denne gangen også, var det lite å velge mellom, og den mest hørte tittelen på ryktebørsen var nok lenge den som i manges ører lød best og mest fengende, nemlig Risico. Dette skulle likevel vise seg å ikke stemme: den 24. januar i fjor kunne nemlig JAMESBOND.no som første medium i Norge, med stolthet melde at filmen skulle hete Quantum of Solace, oppkalt etter en novelle skrevet av Ian Fleming. Først timer senere kunne norske tabloidaviser melde om det samme. Nyhetsartikkelen kan du lese her. Filmen ble vist på en kjendistung gallapremiere på Colosseum, der EON-produsent Barbara Broccoli, regissør Marc Forster og skuespiller Olga Kurylenko var blant gjestene. Også her hadde JAMESBOND.no klart kunststykket å formidle noen billetter til den harde kjernen av fans. Quantum of Solace ble en kinosuksess, selv om vår analytiske anmeldelse var av det mer lunkne slaget.

Hva nå? Det blir selvsagt ingen ny Bond-premiere i 2009. Vi må smøre oss med tålmodighet og belage oss på å vente til 2010 eller lenger. Likevel - ventetiden er tid for spekulasjoner, og vi oppfordrer alle til å dele og diskutere sine forventninger, ønsker, håp og fantasifulle teorier i CLUB JB Forum.

Helt stille blir det heller ikke på reportasjefronten, det kan vi love. Vi oppdaterer oss stadig på nyheter fra utlandet, og vil fortsette med å bringe nyheter fra Bond-universet til norske fans. Vi vet det kommer et nytt Bond-dataspill, det kommer flere engelske Bond-tegneserieutgivelser, og ikke minst kommer alle resterende katalogfilmer i High Definition; som Blu-ray Disc-utgaver. Den nyeste filmen utgis selvsagt også på BD og DVD.

I tillegg er året fullt av jubileer. Nedenfor følger en oversikt over runde jubilanter og kommende begiveneter, hvorav flere vil bli behørig omtalt utover året. Vi oppfordrer herved til gledelige gjensyn med filmer, bøker og spill gjennom hele 2009.

Godt nytt år!

FILMER

45 år: Goldfinger (1964)

40 år: On Her Majesty’s Secret Service (1969)

35 år: The Man With The Golden Gun (1974)

30 år: Moonraker (1979)

20 år: Licence To Kill (1989)

10 år: The World is not Enough (1999)

BØKER

55 år: Live and Let Die (1954), Ian Fleming

50 år: Goldfinger (1959), Ian Fleming

45 år: You Only Live Twice (1964), Ian Fleming

30 år: James Bond and Moonraker (roman basert på filmmanus) (1979), Christopher Wood

25 år: Role of Honour (1984), John Gardner

20 år: Win, Lose or Die (1989), John Gardner

20 år: Licence to Kill (roman basert på filmmanus) (1989), John Gardner

15 år: SeaFire (1994), John Gardner

10 år: High Time to Kill (1999), Raymond Benson

10 år: The World Is Not Enough (roman basert på filmmanus) (1999), Raymond Benson

VIDEOSPILL

10 år: Tomorrow Never Dies (Electronic Arts)

5 år: Everything or Nothing (Electronic Arts)

5 år: GoldenEye: Rogue Agent (Electronic Arts)

BD-UTGIVELSER

Mars 2009: Goldfinger, Diamonds Are Forever, The Spy Who Loved Me, Licence to Kill, GoldenEye, The World Is Not Enough, Quantum of Solace (sistnevnte både på DVD og BD).

Resten av Bond-filmene kommer på BD senere i 2009.

Vi gir deg Bondnyhetene! Bond-redaksjonen samlet: John Berge, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nederst: Vebjørn Storeide og Per Mork.


Alexander Hagen / 02.01.2009