Fredag 29. mars 2024 kl. 9.0

Flott Fleming-utstilling
«For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond»-utstillingen er godt markert på plenen utenfor Imperial War Museum. Foto: John Berge. © JAMESBOND.no


LONDON: Drar du til England de neste månedene, bør du få med deg «For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond»-utstillingen.

Det er hos Imperial War Museum i London at jubileumstillingen «For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond» holder til. Den åpnet 17. april 2008 og varer til 1. mars 2009. Fortsatt godt med tid før den stenger med andre ord.

JAMESBOND.no drar ofte til England, og har vært der mange ganger allerede i år. Under vårt forrige besøk fikk vi endelig tid til å besøke utstillingen. (Det er lekende lett å komme seg dit. Det er bare å dra til Waterloo stasjonen, som du når via Tube-linjene Bakerloo, Northern og Jubilee Line.)

Mens inngangen til Imperial War Museum er gratis, koster det 8 GBP å komme seg inn på Bonddelen av museet. Det er vel verdt å sette av god tid og også ta runden i museet ellers, som er et sterkt og svært interessant vitnesbyrd om hvorledes menneskeheten har fart
Utsnitt fra Ian Flemings originalmanus for Casino Royale. Foto: John Berge. © JAMESBOND.no
frem mht. ulike kriger og krigsmaskiner.

James Bond er jo en ektefølt helt av andre verdenskrig, og ble så siden satt inn i en virkelighet av kald krig, på 50– og 60-tallet. Fleming-utstillingen tar for seg hvem forfatteren var som menneske, og hva som inspirerte ham til å skape James Bond. Her legges ikke fingrene i mellom, blant annet kan man se en interaktiv presentasjon på en skjerm (du blar med fingrene) av hans ulike forhold til en lang rekke kvinner. Man får se objekter og detaljert informasjon fra hvordan etterretningen fungerte under andre verdenskrig, og metodene som Fleming og hans kolleger benyttet seg av.

Videre ligger det i ulike glassmontre flere originalmanus til Ian Flemings Bondbøker. The real deal, med andre ord. Ganske så spesielt bare å få se disse, selv om man da av forståelige årsaker ikke kan berøre de.

En stor utstilling av bokomslag fra en lang rekke land så vi også, samt noen bilder og plakater fra filmene, og diverse ikke direkte relevante «film-props».

Det er laget en kjempeflott bok i forbindelse med utstillingen, For Your Eyes Only: Ian Fleming + James Bond av Ben Macintyre. Den er på over 200 sider, i hardcover, og har svært mye ny informasjon og ikke minst sjeldne bilder.

Se indeks-oppføringen vår for For Your Eyes Only: Ian Fleming + James Bond her.

For mer informasjon om utstillingen, besøk den offisielle hjemmesiden her.

JB / 09.10.2008