Fredag 29. mars 2024 kl. 12.7

Julie Ege er død
Julie Ege, som pinupmodell og skuespiller, slik mange vil huske henne fra glansdagene på 60- og 70-tallet.


Norges eneste Bondpike er død.

Aftenbladet.no melder at Julie Ege er død, 64 år gammel. På 60- og 70-tallet hadde hun en god karriere først som modell, deretter som skuespiller.

Aller mest kjent er hun for sin rolle som The scandinavian girl i filmen On Her Majesty's Secret Service (1969).

Hennes filmdebut skjedde imidlertid i en annen britisk film, Robbery, fra 1967. Samme år spilte hun i den norske filmen Stompa til Sjøs! (også kalt Himmel og hav.)

VG.no melder at da de møtte Julie Ege på premieren på Die Another Day i 2003 sa hun at hun slett ikke hadde noe imot å være Bond-dame i Oslo. «Bond-filmen har betydd veldig mye for meg. Den var begynnelsen på min karriere som skuespiller. Det er morsomt å mimre», sa hun til VG.

Julie Ege ble født i Sandnes i 1943. Hun ble Miss Norge i 1962, og var også deltaker i Miss Universe. På 70-tallet spilte hun i en rekke B-filmer, der rollene for det meste gikk utpå å springe lettkledt rundt. Hennes visuelle attributter gjorde såpass inntrykk at hun etter hvert ble en ledende pinup-modell, og hun har også vært avbildet i Playboy.

I mange år jobbet hun som sykepleier på et sykehus i Oslo. Hun har to døtre, og har vært gift og skilt to ganger. Hun har også bekjempet både lunge- og brystkreft, første gang på 80-tallet da hun måtte operere bort sitt ene bryst.

Dagbladet.no skriver at i 2000 kom hun ut med boka «Naken», som handlet om hennes liv. Her skrev Julie Ege: «Men når jeg først har vært så uheldig, kunne det ikke ha gått bedre. Det er ingen spredning, og de respektive sykehusavdelingene vil holde øye med meg i en femårsperiode fremover, så jeg er i gode hender.»

Ege har i ettertid sagt at hun egentlig ikke er så stolt over sine filmopptredener, men at hun gjorde så godt hun kunne og syntes det var gøy mens det pågikk.

Pål Bang-Hansen regisserte Julie Ege i filmen Bortreist på ubestemt tid i 1974, hvor hun hadde en diva-rolle, skriver VG. Overfor avisen kommentarer Bang-Hansens hennes bortgang: «Det var veldig leit å høre at hun var blitt syk igjen, jeg har jo fulgt med på sykdomsbildet og traff henne ofte i selskaper, og på Frogner. Hun var ei flott, skvær og ujålete jente i motsetning til hva man kanskje skulle tro. Og så var hun en god skuespiller, mye bedre enn sitt rykte. Hun var ei skikkelig jente fra Sandnes».

Intervju med John Berge, redaktør i Release.no og JAMESBOND.no, på Dagbladet.no i anledning Julie Eges bortgang:

- Blant de vakreste Bond-pikene

JB / 30.04.2008