Fredag 29. mars 2024 kl. 6.53

Hvem inspirerte Ian Fleming?
Tusen glemte menn og historien om den egentlige James Bond forteller bl.a. historien om Patrick Dalzel-Job.


En av hovedinspirasjonskildene for Ian Flemings figur James Bond skal ha virket i Norge.

Hva inspirerte Ian Fleming da han skapte karakteren James Bond?

Det har blitt antydet flere ganger at Ian Fleming brukte mange «virkelige» inspirasjonskilder når han skapte sin berømte karakter James Bond.

For selv om Flemings bondhistorier ofte var fantasipreget tok han likevel ofte med autentiske steder, hendelser, og av og til, autentiske organisasjoner som SMERSH.

En inspirasjonskilde Fleming brukte, som er litt spennende å se på sett med norske øyne, er en kar ved navn Patrick Dalzel-Job (01.06.1913–14.10.2003), da mye av det han var kjent for minner en del om James Bonds bakgrunn og virke som feltagent.

Dalzel-Job var en høytstående etterretningsofiser i den britiske marinen og kommandosoldat under den andre verdenskrig. Han var også en dyktig forfatter, navigatør, fallskjermjeger, sjåfør og skikjører.

Patrick Dalzel-Job ble født i London som den eneste sønnen til kaptein Ernest Dalzel-Job, som mistet livet i et slag i 1916. Etter faren død bodde unge Patrick og hans mor på forskjellige steder, inkludert Sveits, hvor han lærte å stå på ski og å seile. Etter at de kom tilbake til Storbritannia i 1931 bygget han seg sin egen seilbåt, som han og moren brukte til å seile rundt den britiske kysten i to år.

I 1937 seilte de til Norge og brukte de neste to årene til å utforske norskekysten. Det var i disse årene han lærte seg norsk. Han og moren fikk selskap av ei norsk pike ved navn Bjørg Bangsund.

Da den andre verdenskrig brøt ut i 1939 gikk Patrick inn i den britiske marine. Fra januar til mars 1940 tjenestegjorde han som navigatør på et britisk krigsskip. Fra april til juni samme år tjenestegjorde han i ei fransk/ britisk ekspedisjonsstyrke til Norge hvor han i løpet av den tiden nektet å utføre ordre om å opphøre den sivile evakusjonen av Narvik. Denne handlingen reddet livet til 5.000 nordmenn, og Kong Haakon gav han St. Olav ridderkorset i 1943 som et uttrykk for stor takknemlighet. Han ble derfor «tilgitt» for å ha nektet å utføre ordre.

Sommeren 1942 fikk Dalzel-Job i oppdrag å samle inn informasjon om vestkysten av Norge. Lord Louis Mountbatten, sjef for «Combined Operations», valgte noen måneder senere Dalzel-Job til å utføre kommandoraid nettopp der, hvor det ble brukt åtte torpedobåter.

Fra midten av 1943 til tidlig 1944 tjenestegjorde Dalzel-Job i 12 Submarine Flotilla hvor han betjente mange forskjellige ubåter, der i blant miniubåter. Samtidig tok han også tid til å fullføre fallskjermtreningen hos flyvåpenet. Siden utsiktene for store aksjoner i Norge ble mindre og mindre besøkte Dalzel-Job London og oppdaget 30 AU, den feltoperative gruppen i marinens etterretningsavdeling - rom 30. Han ble overført til 30 AU under ledelse av kommandørkaptein Ian Fleming. Fleming var på den tiden personlig assistent til sjefen for marinens etterretningstjeneste, admiral John Godfrey.

Under Fleming ble Patrick Dalzel-Job forfremmet til kommandørløytnant. Han var blant annet med på D-dagen og landet med fallskjermen sin nær Varreville på Utah beach i Normandie sammen med to medsoldater han hadde under sin kommando. De hadde en ubegrenset ordrefullmakt signert av general Dwight D. Eisenhower om å trenge gjennom de allierte linjene og angripe spesifikke mål på tyskokkupert land.

Dalzel-Job ble selv spurt om han var en av hovedinspirasjonskildene til James Bond, Ian Flemings fantasikarakter. Selv har han benektet dette ved å si at han bare har elsket en kvinne og ikke er noe spesielt glad i drinker.

Dalzel-Job kom tilbake til Norge etter krigen og fant piken han og moren hadde seilt sammen med før krigen. Han giftet seg med henne i 1945. De fikk en sønn, Iain Dalzel-Job, som tjenestegjorde under Falklandskrigen.

Patrick Dalzel-Job ga ut sine memoarer i 1991 under tittelen From Arctic Snow to Dust of Normandy.

I 2005 ble boken Tusen glemte menn og historien om den egentlige James Bond utgitt i Norge av Schibstedforlagene, skrevet av Ivar Enoksen.

Her tar forfatteren for seg kampene i Nord-Norge, og mer i detalj historien om den britiske fenriken – Dalzel-Job altså – som organiserte den improviserte transportoperasjonen med å landsette 25000 mann og materiell fra transportskip og krigsfartøyer i trange fjorder uten dypvannskaier og under tysk bombardement.

Boken finnes i innbundet utgave til 298,– kroner og som lydbok til 349,– kroner. Den kan bestilles i alle ledende bokhandlere, og f.eks. på www.bokkilden.no

Stian Bjerkvold / 10.03.2008