Fredag 29. mars 2024 kl. 0.9

Norge som innspillingsted i Bondfilmene
En høytflyvende James Bond (Pierce Brosnan).


To ganger har scener fra Bondfilmene vært filmet på norsk territorium.

Som vi tidligere har skrevet om her på JAMESBOND. no ble en kort sekvens med «Vazelinabilen» i You Only Live Twice filmet på Tjøme. (Les den artikkelen her.)

Det skulle gå 35 år før Bondfolkene igjen inntok Norge, nemlig i Die Another Day (2002).

Mange fans husker sikkert den utskjelte CGI-sekvensen i filmen, der Bond må rømme fra en laserstråle som smelter isen han kjører på.

Det er filmens hovedskurk, Gustav Graves, som dirigerer sin satellitt, Icarus, mot Bond.

Sekvensen ender med at Bond må surfe fordi isen smelter, som skaper en stor tsunami.

Visste du at det ble filmet bakgrunnsbilder til dette på Svalbard?

Selv om den sekvensen utspiller seg i en verden som bare eksisterer inne i datamaskinen, ble isbrebilder tatt på Svalbard. De ble så matet inn i datamaskinen, hvor man så kunne «vri og vrenge» på bildene slik at de fikk det som de skulle ha det. Etterpå klippet de også bilder av Pierce Brosnan hvor han lager «surfebevegelser» for at det hele skulle se overbevisende ut. Det var det imidlertid få som mente det gjorde. Scenen hørte ikke hjemme i Bondverdenen.

Rent teknisk er det en imponerende scene, men slik teknisk brilianse passer altså ikke inn i serien. Særlig når en tenker på at gode gamle Broccoli og Saltzman lagde Bondfilmer etter følgende motto: Stuntscenene ser bare bra ut om det faktisk gjøres på ordentlig.

Men Norge ble faktisk vurdert som innspillingsted i samme film til en annen sekvens, også.

Sekvensen hvor Bond flykter fra ispalasset, hvor han blir jaktet på av Zao, er filmet på Island. Lenge lå Jostedalen ved Jostedalsbreen, ikke langt fra Sogndal, an til å bli valgt som «location».

Dagbladet skrev litt om saken torsdag 7. februar 2002: «James Bond er på vei til Norge, nærmere bestemt til Jostedalen i Sogn. Bygda er aktuell som opptakssted for den største actionscenen i den nye Bondfilmen. Det er en storfilm, kanskje kommer det 160 filmarbeidere til Sogn, sier Torill Svege i Den norske filmkommisjonen i Bergen. Hennes oppgave er å tilby Norge som opptakssted for filmproduksjoner. De har slått fra seg Alaska, og på Island fant de ikke islagte vann. Også Svalbard har vært vurdert, men det ble for vanskelig rent logistikkmessig. Den endelige avgjørelsen blir tatt i neste uke, forteller Johnny Flaten i Fjordfilm, som skal lede filmarbeidet i Norge. Flaten har allerede tilbrakt ei uke på befaring i Jostedal sammen med produksjonslederen for filmen. Han reiste tilbake med kofferten full av bilder og anbefalinger, sier Flaten. Opptakene starter i midten av mars og skal vare i fem uker.»

Stian Bjerkvold / 08.01.2008