Torsdag 28. mars 2024 kl. 19.12

Streik kan få konsekvenser

Paul Haggis er for tiden i full streik sammen med manusforfattere som er organisert i Writers Guild Of America. Fordi streiken kan bli langvarig, får kanskje ikke Haggis fullført Bond 22-manuset hundre prosent, og spørsmålet blir da hvem som eventuelt får oppgaven med å fullføre det.

I likhet med manusforfatterne som er organisert i Writers Guild Of America, er også Paul Haggis i full streik om dagen, og han regner med at den kommer til å bli
Paul Haggis er ute i streik
langvarig. Haggis leverte inn manuset til Bond 22 for noen uker siden, men innrømmer til bransjebladet Variety at det ikke her helt ferdigstilt, og at det trenger å finpusses.

Om ikke streiken avblåses innen kort tid, kan det medføre at Haggis ikke får mulighet til å fullføre manusskriptet, og at produsentene derfor må lete etter andre løsninger.

Manusforfattere i streik er ingen ny situasjon i Bondleiren. I 1988 streiket også WGA, og det medførte at Bondforfatter Richard Maibaum, som på den tiden skrev på manuset til Licence To Kill sammen med Michael G. Wilson, ikke fikk mulighet til å fullføre. Wilson måtte gjøre manuset ferdig på egen hånd. Kanskje tar Wilson også pennen fatt denne gangen om situasjonen tilsier at Haggis ikke kan fullføre sine plikter?

Bond 22 starter innspillingen i januar, og det begynner derfor å haste med å få et fullstendig manusskript på bordet til Wilson og Broccoli.

Variety har også spekulert i om produsentene vil henvende seg til tidligere Bondforfattere om Haggis ikke blir tilgjengelig i ukene som kommer, deriblant Michael France (Goldeneye), Bruce Fierstein (Goldeneye, Tomorrow Never Dies). Eller kanskje de ber Neal Purvis og Robert Wade, som allerede har laget førsteutkastet til Bond 22, om å foreta den siste finpussen?

Problemet er at alle de nevnte forfatterne også medlemmer av WGA, så det vil i tilfellet være streikebryteri om de skulle ta på seg oppgaven. Et annet scenario er at innspillingen blir utsatt til streiken er over.

Selv om Haggis helt sikkert er interessert i gjøre finpussen selv, vil han neppe lide økonomisk om streiken ikke vil føre noen vei. Han har etter sigende allerede fått et salær på fire millioner dollar for Bond 22-manuset, så helt miserabel vil han neppe føle seg.

Vidar Eliassen / 06.11.2007 Sist oppdatert: 21.11.07 kl. 21:44