Fredag 19. april 2024 kl. 23.10

Pierce Brosnan 54 år
– No more foreplay! gir James Bond (Pierce Brosnan) klar beskjed om til Xenia Onatopp (Famke Janssen)


I dag, den 16. mai fyller Pierce Brosnan 54 år. Vi gratulerer så mye med dagen og tar et lite tilbakeblikk på hans karriere.

Brosnan gikk ikke inn i James Bond-rollen så plutselig som Sean Connery eller George Lazenby. Men det var mer skjebnen som sakte men sikkert ledet ham inn i 007-universet.

Han husker tilbake når han så sin første Bondfilm som 10 åring, Goldfinger.

– Når jeg vokste opp i Irland, hadde vi verken kino eller TV. Jeg dro til London med foreldrene mine, og de tok meg med for å se en film. Jeg husker at jeg så en naken kvinne som var dekt med gullmaling, og en mann som drepte ved hjelp av hatten sin.

Han hadde medvirket i mange filmroller da han fikk et uventet opphold i karrieren. Hans daværende kone, Cassandra Harris, var i ferd med å dø av kreft. Han tilbrakte resten av hennes levetid med å pleie henne og ta seg av deres barn. I 1991 døde Harris.

Tidlig på 90-tallet spilte han i en rekke filmer, inkludert The Lawnmower Man og Mrs. Doubtfire. I løpet av produksjonen av en film i New Guinea, mottok Brosnan en telefon fra Albert Broccoli. Han ble tilbudt rollen som Bond.

En overlykkelig Brosnan takket ja. Han hadde praktisk talt hatt rollen i sin hule hånd i 1987, men måtte i siste liten gi den fra seg fordi TV-serien Remnington Steele, som nettopp hadde blitt kansellert, likevel ble fornyet, og dermed var det duket for Timothy Dalton.

På grunn av en rettstvist med MGM, ble Goldeneye sluppet først 6 år etter Licence To Kill.

GoldenEye ble den mest innbringende Bondfilmen noen gang, og den ble etterfulgt av to Bondfilmer for MTV-generasjonen, Tomorrow Never Dies og The World Is Not Enough, selv om sistnevnte fokuserte mest på karakterer i motsetning til TMND's fokus på action.

Die Another Day knuste de gamle Bond-rekordene når den kom i 2002, og Brosnan hevdet at han ville returnere i en femte og siste film, om produsentene ønsket det. Men Brosnans periode var i ferd med å ebbe ut, og i oktober 2005 ble han erstattet av Daniel Craig.

Gjennom sin epoke som 007, bidro Brosnan også til video spill-inkarnasjonen av James Bond, og lånte stemmen sin til data-spillet James Bond: 007: Everything or Nothing

Kilde: Mi6.co.uk

Ønsker du mer utfyllende informasjon om Brosnan og hans karriere, kan du lese profilen hans her.

Vidar Eliassen / 16.05.2007 Sist oppdatert: 17.05.07 kl. 10:42