Lørdag 27. april 2024 kl. 0.6

Dalton advarer Craig
James Bond (Timothy Dalton) konfronterer General Pushkin (John Rhys-Davies) – en scene fra hans 007-debut, 20-års jubilanten The Living Daylights (1987)


Timothy Dalton forteller at tiden som James Bond var blant de beste i hans liv. Han advarer også Daniel Craig mot alle ubehagelighetene det å spille James Bond fører med seg, som foreksempel dumme spørsmål fra innpåslitne fans.

I et intervju på TV-programmet 60 seconds, i forbindelse med sin nye film Hot Fuzz, fortalte Timothy Dalton ett og annet om sin fortid som James Bond og hvilke tanker han i ettertid gjør seg om det som skjedde.

I filmen Hot Fuzz, som blant andre har Simon Pegg og Nick Frost på rollelista, spiller Dalton skurk, en rolle han var svært komfortabel med:

– Jeg elsket å lage denne filmen. Det var noen fantastiske mennesker innvolvert. Jeg spiller en verdig og viktig person i samfunnet, i allefall tror han det selv. Han tror han er respektabel til det perfekte. Han driver et supermarked, men er på ingen måte den han gir seg ut for å være. Det hele var en svært morsom opplevelse.

Filmen Hot Fuzz har norgespremiere 13. april.

På spørsmål om hva han synes om Daniel Craig som James Bond, svarte han følgende:

– Jeg synes han var fantastisk. Han ble mye disset under innspillingen. Det var mye negativ presse. Jeg sa på den tiden hvor feil alle tok i sine antagelser, fordi han er en svært begavet skuespiller. Det gleder meg at filmen har blitt så bra som den har blitt.

Dalton slapp heller ikke unna kritikk når han ble utpekt som Bond for 20 år siden:

– Du hører alltid noen si: Jeg hadde foretrukket den skuespilleren. Det er alltid kontroverser angående hvem som har blitt valgt. Craig ble kritisert av folk som ikke hadde peiling på hva som sto i manus eller hvordan han kom til å se ut i filmen, noe som var dypt urettferdig.

Dalton angrer ikke på at han kun gjorde to Bondfilmer:

– Det var meningen at jeg skulle gjøre en til, men den ble kansellert fordi MGM og produsentene ble innvolvert i en rettstvist som varte i fem år. Etter det ville jeg ikke lenger gjøre en den.

Den korte perioden som James Bond ser han tilbake på med glede:

– Det var en fantastisk tid i livet mitt. Jeg tror ikke noen annen, bortsett fra de som har spilt Bond, kan fortelle deg hvor spesielt og merkelig det er, og hvor mye livet ditt forandrer seg. Jeg angrer ikke på at jeg gjorde det. Du må også takle pressen og folk sine forventninger om hva James Bond representerer. Du ender opp med å leve i en verden som er ganske seperat og isolert. Det er en unik rolle.

Dalton ble raskt vant til at han plutselig var verdens mest kjente agent:

– Det er ganske merkelig til å begynne med. Du innser at alle i gata betrakter deg fra alle vinkler. Du blir veldig, veldig kjent. Det er praktisk talt ikke noe privatliv, bortsett fra det du har helt for deg selv. Jeg laget for eksempel en dokumentar om ulver og var 800km fra Nord Polen. Det vesle flyet mitt fløy til en liten eskimolandsby som jeg skulle bo i. Når jeg kom dit begynte eskimoene og si: «Det er James Bond. Kom og spis litt rå fisk.»

Dalton, som er vant til å ha en stor tilhengerskare, har aldri selv skrevet et fanbrev til noen, men innrømmer å ha gjort noe tilsvarende:

– Jeg tok TV-varianten overfor Clint Eastwood. Jeg sa hvor mye jeg beundret arbeidet hans. Jeg har respektert hans skuespilleregenskaper fra de tidligste filmene han gjorde, som High Plains Drifter. Se på filmer som Unforgiven – han er en fantastisk og glimrende regissør. Jeg har fortalt det til han personlig også. Jeg har ikke arbeidet med ham, men ville definitivt ikke sagt nei.

Dalton blir ikke arbeidsledig med det første og har planene klare
Timothy Dalton slik han ser ut i dag. Foto: http://www.timothydalton.com/
for fremtiden:

– Jeg vil gjøre ting som jeg bryr meg om. Jeg fikk nylig tilsendt noen animerte filmer av en ung russisk produsent/regissør, som handler om Beethoven og Vivaldi. De er fantastisk, virkelig gode, og er rettet mot barn. Jeg sa meg villig til å gjøre fortellerstemmen fordi jeg mener at prosjekt som det fortjener støtte. Jeg vil gjøre arbeid som er verdt strevet. Filmer har forandret seg de siste 20 årene. Alt har blitt veldig kommersielt, så jeg er ikke så begeistret for å arbeide bare for arbeidets skyld. Om det ikke er bra, hva er da poenget?

I et intervju med avisen Daily Mail, gjengitt av World Entertainment News Network (Wenn), utbroderer Timothy Dalton sine opplevelser som James Bond og de negative erfaringene det førte med seg, og han kommer med advarsler om hva Daniel Craig har i vente.

Dalton, som spilte Bond i The Living Daylights (1987) og Licence To Kill (1989), sier at at han ble bombardert av besatte fans under sin periode som 007.

Den 62 år gamle skuespilleren sier: – Jeg burde ikke le. Men han kommer til å få all mulig d***t. Oppmerksomheten som følger med Bond er enorm, helt overveldende. Du kan bli fortalt hva som skal komme til å skje, men de eneste personene som kan forstå det er Daniel Craig, Pierce Brosnan, meg selv, George Lazenby, Sean Connery og Roger Moore.

– Jeg var fortsatt i stand til å gå på gata og komme meg til puben, men det var alltid fæle øyeblikk, som når du venter på et fly og en mengde mennesker bestemmer seg for å tilnærme deg og stille deg dumme spørsmål. De blir da idioter når de spør deg om Bond.

– Det er som om du kommer ut fra en Zoologisk have. Du må snakke om kroppen din, treningsrutinene, Aston Martin, jentene. Det er en merkelig ting. Folk ble til og med snurtne av at jeg egentlig ikke kjørte Aston Martin eller en sportsbil til vanlig.

Kilder: Mi6.co/commanderbond.net

Vidar Eliassen / 12.03.2007